• Leroy Niekoop en wethouder Marie-Thérèse Meijs bij de regenboogvlag.

    Willem Brand
  • Willem Brand
  • Jan en Alida van 'Roze in blauw' in de Refter.

    Willem Brand

Haarlem dag in het roze

HAARLEM Wie donderdag 11 oktober wilde aanschuiven bij het ontbijt in De Refter in het stadhuis, moest vroeg opstaan. Nog voor de meeste mensen naar hun werk gingen, was daar de aftrap van de Haarlemse versie van International Coming Out Day.

Aanwezig waren ook twee afgevaardigden van 'Roze in blauw', Alida uit Den Helder en Jan uit Haarlem. Dit team is aanspreekpunt voor lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) binnen én buiten de politie. ,,Je merkt dat mensen zich ervoor schamen. Het is toch een mannelijk beroep. Van vrouwen wordt het meer geaccepteerd", zegt Jan. ,,Er is een bepaalde grappencultuur waardoor collega's zich niet helemaal veilig voelen om het te vertellen".

Zelf kwam Jan uit een veilig nest, er was niet echt een moment dat hij uit de kast hoefde te komen. Bij doorvragen zegt hij: ,,Sommige collega's zien me veel meer als label dan als mens. Dan denk ik: we hebben allemaal een voornaam. In de communicatie ligt de nadruk op wat je bent, dat kan soms heel vervelend zijn".

Hetero Aleida vertelt dat burgers om dat 'label' bedreigd en uitgescholden worden. De buren confronteren durven ze niet. ,,Laat maar, zeggen ze, dan krijgen we nog meer gedoe. We gaan dan met ze in gesprek, mensen willen het delen".

René van der Haak van Gay Haarlem zegt dat de drempel voor jongeren vandaag de dag veel lager is dan pakweg dertig jaar geleden. Dat komt ook vanwege de Gay-Straight Allianties op scholen, zoals op het Coornhert en het Stedelijk Gymnasium. ,,Leerlingen tekenen een convenant voor een veilig klimaat. Dat je mag zijn wie je bent".

Saskia (58) vertelt dat haar vrienden het wel weten maar haar collega's niet. ,,Och, moet je niet een leuke man, zeggen ze dan. Dan zeg ik niet: ik zoek een leuke vrouw". Toen ze vorig jaar bij de Roze Kunstlijn was, besloot ze om meer zichtbaar te worden. Sinds die tijd werkt ze achter de bar bij de Roze Salon. Maar, komt het aapje uit de mouw: ze is bi en is ook heel erg verliefd op mannen geweest.

Saskia: ,,Het is erg leuk omdat ik zie dat ouderen blij zijn dat ze ergens terecht kunnen". Arno Schoute, COC-bestuurslid: ,,In het Reinaldahuis is tot en met 31 oktober een tentoonstelling te zien. Foto's van ouderen met levensverhalen. Dat is heel krachtig". Wouter Rutte, voorzitter van de COC: ,,Vandaag steken we iedereen een hart onder de riem".