• Merlijn Twaalfhoven heeft al heel wat projecten op zijn naam staan.

    Eigen Foto

Grootse opening van cultuurnacht

HAARLEM De opening van de Haarlemse Cultuurnacht, die zaterdag 8 september plaatsvindt, moet een groot muzikaal spektakel worden op en rond de Grote Markt. De organisatie is reeds begonnen met het werven van meer dan honderd muzikanten om een speciale 45 minuten durende compositie van de hand van Merlijn Twaalfhoven ten gehore te brengen. De muzikanten, blazers en slagwerkers, zullen opgesteld worden rond de markt en in en op de gebouwen, zodat de luisteraars op de Markt omringd zullen worden met muziek.

Merlijn Twaalfhoven is geen onbekende met het componeren van dit soort stukken. Al eerder wist hij een grote groep muzikanten bijeen te brengen om een werk van hem uit te voeren. ,,Het unieke aan de compositie", aldus Twaalfhoven, "is dat we geen dirigent nodig gaan hebben. De groepen muzikanten hebben in hun partijen staan wanneer ze in moeten zetten aan de hand van een aantal, gelijk gezette klokken. De compositie kent dan ook een tempo van 60bpm of een afgeleide daarvan".

Twaalfhoven werkt vaak op plekken waar grote maatschappelijke verschillen tot spanningen of conflicten leiden. Zo bracht hij in het verdeelde Cyprus vierhonderd Turkse en Griekse musici samen in een concert vanaf daken aan weerszijden van de bufferzone, organiseerde hij een festival in een Slowaaks zigeunerghetto en componeerde een muziekstuk dat over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden. In de Oude Stad van Jerusalem creëerde hij een ondergronds festival waarin de culturele diversiteit van de verschillende bevolkingsgroepen in weerwil van een Israëlisch verbod kon worden beleefd. Hij is bekend van opvallende projecten. Zo bracht hij duizend stemmen van zeer verschillende zangtradities samen in Carré, opende met vierhonderd blazers het Lowlands Festival en de Amsterdamse Uitmarkt en componeerde een stuk voor 274 fagotten voor het Holland Festival in het Concertgebouw. Ook schreef hij enkele actuele mini-opera's voor De Wereld Draait Door.

Muzikanten die mee willen doen, ongeacht het niveau, kunnen zich aanmelden via merlijntwaalfhoven.com/haarlemse-cultuurnacht/ Voorwaarde is wel dat men van bladmuziek kan lezen.