• Provincie Noord Holland

Groot onderhoud aan Cruquiusbrug

HEEMSTEDE De provincie Noord-Holland laat van maandag 22 oktober tot en met vrijdag 2 november onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de brug richting Heemstede. Het verkeer moet in deze twee weken rekening houden met omleidingen naar bestemmingen aan de Bennebroekerdijk en de Cruquiusdijk.

De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de twee draagtorens (Hamei-torens) van de brug. Deze dragen het bovenste bewegende deel van de brug. Het bewegingswerk moet hiervoor gedemonteerd worden, daarom kan de brug tijdens de werkzaamheden niet bediend worden. Daarnaast voert de aannemer reparaties en versterkingen uit aan het bewegende rijdek. Het brugdeel richting Heemstede is daardoor niet toegankelijk voor het al wegverkeer. Om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden werkt de aannemer 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Tijdens de werkzaamheden is de brug afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt in beide richtingen over de westelijke brug geleid. Om de doorstroming op de N201 zo optimaal mogelijk te houden, wordt het verkeer geregeld met tijdelijke verkeerslichten. Ook worden de Cruquiusdijk en de Bennebroekerdijk vanaf de N201 afgesloten voor al het wegverkeer. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid. Weggebruikers moeten, met name in de spits, rekening houden met extra reistijd. Het fietsverkeer vanuit Heemstede wordt omgeleid op de kruising N201/Javalaan. Fietsers kunnen aan de kant van de Javalaan hun weg richting Hoofddorp over het fietspad vervolgen. De omleiding staat met borden ter plaatse aangegeven. Buslijn 340 rijdt volgens de gebruikelijke route. De haltes blijven in gebruik.

Van maandag 22 oktober 08.00 uur tot en met maandag 5 november 2018 6.00 uur is er tijdens de werkzaamheden geen bediening mogelijk. De scheepvaart wordt geïnformeerd met informatieborden langs de vaarwegen. Voor schepen lager dan 2,67 meter blijft verbinding Spaarne – Noordelijke Ringvaart toegankelijk.


De Cruquiusbrug is aan vervanging toe. In 2020 start de provincie Noord-Holland met de aanleg van een nieuwe brug richting Heemstede en groot onderhoud aan de bestaande brug richting Hoofddorp. De Cruquiusbrug zou al eerder vervangen worden. Door onder meer andere werkzaamheden in de regio, een herziene trajectstudie en een aanbesteding die niet liep zoals gewenst, is deze vervanging nog niet uitgevoerd. De provincie inspecteert daarom twee keer per jaar de brug. Hiermee kan eventuele achteruitgang snel worden geconstateerd. Uit de inspectie van de brug is naar voren gekomen dat onderhoud op korte termijn noodzakelijk is om de brug de komende jaren, tot deze helemaal vervangen wordt, veilig te laten functioneren.


Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het provinciale Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis), of per mail servicepunt@noord-holland.nl.