• Texelse Bio Boer Rob Oomes, met pet op, verkoopt elke zaterdag samen met zijn team verse en biologische producten.

    Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten

Groenten kunnen niet verser bij Bio Boer in 'Noord'

HAARLEM ,,Bij ons is alles vers en biologisch", aldus eigenaar Rob Oomes (75 jaar) uit Texel. Sinds tien jaar is de gezellige winkel van de Texelse Bio Boer elke zaterdag te vinden op de Anthony Fokkerlaan op de hoek van het Plesmanplein tegenover de Dekamarkt in Haarlem-Noord. Het grootste deel van de groenten verbouwt Oomes zelf op zijn landbouwgrond in Texel. Ook houdt hij kippen. Oomes verkoopt met zichtbaar veel plezier en passie voor het vak uitsluitend verse en biologische producten. Dit doet hij samen met een team van zeven enthousiaste vrijwilligers.

Sutiah van Netten

Het hele jaar door staat Oomes elke zaterdag om vier uur in de ochtend op om de boot van zes uur op Texel te nemen. Vier uur later komt de biologische boer in Haarlem aan met een afgeladen bus vol met verschillende soorten zelf verbouwde verse biologische groenten, kippenvlees, kippen- en ganzeneieren, zelfgemaakte soepen en jams, bloemen en andere producten. ,,Rond tien uur gaat de winkel open en dan is het wachten op klandizie. Ik doe het met veel plezier. Ik word er gewoon heel erg blij van, want anders deed ik niet. De hele opzet gaat niet om winst maken. Ik ben er tien jaar geleden mee begonnen, omdat ik graag betaalbare biologische groenten aan mijn klanten wilde aanbieden. De lol is dat ik voor de prijs van een gewone groenteboer pure biologische producten kan leveren", aldus Oomes.

Het grootse deel van de producten verbouwt Oomes zelf, dit is afhankelijk van het seizoen. ,,Alles wat ik op Texel produceer neem ik mee naar Haarlem. We verbouwen sla, andijvie, courgettes, aubergines, tomaten, boerenkool, groene kool, witte kool en aardappelen. Verder hebben we driehonderd kippen. De klanten zijn dol op onze verse eieren en kippenvlees. De overige producten haal ik onderweg op bij biologische boeren in Noord-Holland. De kaas en zuivel haal ik bij de Novalishoeve in Texel, een biologische dynamische zorgboerderij. Alle producten zijn van topkwaliteit", vertelt Oomes trots. Naast de winkel runt Oomes samen met zijn vrouw een eigen Bed & Breakfast 'Zero Oomes Huus' op Texel. De Texelse Bio Boer is elke zaterdag geopend van 10.00 uur tot 15.45 uur.