• Een van de illustraties uit de hofjeskrant.

    Alex van Kooten

Godfried Bomans siert nieuwste editie Hofjeskrant

HAARLEM In de deze week verschenen 37ste editie van de Haarlemse Hofjeskrant staat een eerbetoon in woord en beeld aan Godfried Bomans, één van Nederlandse grootste schrijvers. De gratis krant is af te halen in de (meeste) supermarkten in Haarlem, Heemstede, Overveen en Bloemendaal.

Na de oorlog begint Godfried Bomans met tekenaar Carol Voges in de Volkskrant de strip Pa Pinkelman en Tante Pollewop. De licht absurdistische strip was oorspronkelijk bedoeld voor kinderen, maar trok al gauw een volwassenener lezerspubliek. In de vierde en laatste reeks, ‘De onsterfelijke Pa Pinkelman’, wonen Tante Pollewop en haar man in een hofje. Pa Pinkelman verdient een leuke boterham door zich tegen betaling, hij is immers een beroemd persoon, aan toeristen te laten zien. Zou Bomans voor de strip een Haarlems hofje in gedachten hebben gehad? Die vraag legde redacteur Willem Brand voor aan het sinds 1972 bestaande Bomans Genootschap. In de Hofjeskrant wordt Bomans geëerd met twee illustraties en een strip van de hand van de Haarlemse illustrator en striptekenaar Alex van Koten.

In dit nummer is er ook aandacht voor de Hofjesconcerten, een (oorlogs)verhaal nabij het Hofje van Heijthuijsen, openbare kunst in het Joh. Enschedé Hofje en de veertiende Vijfhoekkunstroute, met de Provenierstuin traditioneel als kloppend hart. Verder vaste rubrieken zoals de column van Lieuwe Zoodsma en de gevelsteenprijsvraag.

De Hofjeskrant is gratis en ligt in Haarlem op de inpaktafels van supermarkten van de DEKA (o.a. Mr. Cornelisstraat, Planeten-laan, Schalkwijkerstraat) en AH (o.a. Raaks, Westergracht, Kruisstraat en Marsmanplein). Ook bij de Vomar in Noord en Zuid, bij JUMBO en PLUS. Verder bij Van der Pigge, Muys en de VVV, en de bibliotheken. Ook in Heemstede bij de Vomar, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. Ga ook naar: www.haarlemse-hofjeskrant.nl.