• Haarlem heeft zelf ook een erg rijke historie.

    Ferdinand de Braekeleer the Elder

Geschiedenis leeft in Haarlem

HAARLEM Geschiedenis leeft in Nederland en zeker in Haarlem. Dat blijkt uit het overweldigende succes van het Geschiedenis Festival van voorgaande jaren. In 2017 was het festival zelfs volledig uitverkocht. Dit jaar organiseert het Historisch Nieuwsblad het festival voor de vierde keer. Zaterdag 6 oktober kunnen geschiedenisliefhebbers van 9.30 tot 18.00 uur terecht in de Philharmonie (Lange Begijnestraat 11). Het nieuwsblad is er weer in geslaagd om heel wat grote namen naar Haarlem te krijgen, waaronder Adam Zamoyski, Beatrice de Graaf en Herman Pleij.

De beste historici uit binnen- en buitenland gaan in de Philharmonie – en op twee extra locaties – met elkaar en het publiek in gesprek over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aan bod komen onder andere de persoonlijke tragedies tijdens de Russische Revolutie (Orlando Figes) en de fascinerende mystieke wereld van de Egyptische goden (Maarten Raven). Van de ontroerende en soms omstreden familiegeschiedenis van de Kennedy's (Frans Verhagen) tot het recht van de vrouw op seksueel genot in de late Middeleeuwen (Herman Pleij). Coen Verbraak interviewt op het podium oud-politici Ben Bot, Job Cohen en Aad Kosto over historische gebeurtenissen waarbij zij betrokken waren.

Andere activiteiten zijn onder andere masterclasses geschiedenis schrijven, oude handschriften en stamboomonderzoek, eenquiz, een culinaire lezing over 400 jaar koken in Nederland, een hoorspel met geuzenliederen en stadswandelingen langs de Grote Markt en de Begijnenbuurt. Ook is er dit jaar weer een kinderprogramma onder leiding van Jan-Auke Brink, auteur van beide edities van 'Het Grote Geschiedenis Doeboek'. Het programma is van 15.15 tot 17.30 uur en is geschikt voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Het Historisch Nieuwsblad nodigt 35 kinderen uit om gratis mee te doen aan dit programma. Ieder kind mag onder begeleiding van één volwassene samen komen luisteren en knutselen. Aanmelden kan via festival@historischnieuwsblad.nl o.v.v. 'Kinderprogramma'. Binnen dit programma wordt van 15.15 tot 16.15 uur aandacht besteed aan de Tachtigjarige Oorlog. In het Rijksmuseum komt een tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog en Jeroen van Schie geeft alvast een voorproefje hiervan tijdens een kindercollege. Van 16.15 tot 17.30 uur kan een eigen zegel gemaakt worden. Bijna alle belangrijke mannen en vrouwen uit de geschiedenis hebben hun eigen zegel. Daarmee ondertekenen ze brieven en andere documenten. Een soort handtekening, maar dan leuker. De kinderen gaan zelf aan de slag met een zegel en omdat die altijd altijd onderaan een brief geplaatst wordt, wordt er ook een geheime brief geschreven.

Het festival vindt naast de Philharmonie plaats in de Gravenzaal in het stadhuis en het Noord-Hollands Archief, beide op loopafstand van de Philharmonie. Voor een compleet programma en kaartverkoop: www.historischnieuwsblad.nl/geschiedenisfestival.