• Willy's Vis is niet meegenomen in het bestemmingsplan.

    Eigen Foto

Geen duidelijkheid voor kiosken

HAARLEM Het is tijdens de raadsvergadering van vorige week nog niet duidelijk geworden of viskiosk 'Willy's Vis' en bloemenkiosk 'Onder de Boom' kunnen blijven bestaan. Ze zijn niet meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor de Vijfhoek, de Heiliglanden en de Kamp. Een amendement van het CDA, de SP en OPH om de kiosken wel in het bestemmingsplan op te nemen redde het niet. ,,Wie heeft er daar niet wel eens een visje of een bloemetje gehaald? Volgens ons is er in het bestemmingsplan nog genoeg ruimte over voor de kiosken", luidde de toelichting van het CDA.

Tegenstanders van het amendement wilden geen uitzonderingspositie voor de twee kiosken creëren. Het beleid dat nu van kracht is over de standplaatsen geldt nog tot 2020 en moet binnenkort door de raad opnieuw worden besproken. ,,We hebben achttien van dit soort stallen over de hele stad verspreid. Het zou oneerlijk zijn om deze twee kiosken nu in dit bestemmingsplan mee te nemen''. Maar volgens fractievoorzitter Frits Garretsen van de SP worden de kiosken nu met het nieuwe bestemmingsplan weggestemd. ,,Waarom zouden we dat doen?'' aldus de vraag van Garretsen.

Een breed ingediende motie om bepaalde panden in de vijfhoek wel een bestemming voor horeca,- of detailhandel te laten houden terwijl ze momenteel niet meer op die manier in gebruik zijn, werd door de raad wel aangenomen. Op deze manier willen de partijen ervoor zorgen dat er genoeg mogelijkheid blijft bestaan om kleine, bijzondere winkeltjes in de buurten te starten. Wethouder Roduner heeft de raad wel toegezegd om op korte termijn het standplaatsenbeleid voor de achttien Haarlemse kiosken op de agenda te zetten. Het is dan wellicht alsnog mogelijk dat Willy's Vis en Onder de Boom voor de stad behouden blijven. Er zou bijvoorbeeld een postzegelbestemmingsplan kunnen worden aangenomen waardoor de kiosken op dezelfde plaats kunnen blijven bestaan.