• Bezoekers krijgen een voorproefje van de Haarlemse historie.

    Jurriaan Hoefsmit

Gastvrij startpunt bij bezoek aan stad

HAARLEM Haarlem heeft sinds een half jaar een bezoekerscentrum: Anno Haarlem. Toeristen en inwoners krijgen hier een warm welkom én worden getrakteerd op mooie verhalen over de stad. Anno Haarlem ligt naast het kantoor van de VVV in het stadhuis aan de Grote Markt. Het is een kelderruimte die klein maar fijn is ingericht. Er draait een korte animatie over de geschiedenis van de stad, 'Haarlem in Vogelvlucht', er zijn wat vitrines en voor iedere bezoeker is er een bekertje 'heerlijk Haarlems water'. Alle aanwezige voorwerpen hebben aanknopingspunten voor verhalen over Haarlem, die desgewenst aan de bezoekers worden verteld door de aanwezige gastheer of -vrouw.

Een vader met twee kinderen in de kleuterleeftijd daalt het stenen trapje af. Vrijwilliger-gastheer van dienst Guy Rocourt (25) loopt op hen af. ,,Hartelijk welkom, wat leuk dat jullie ons hebben gevonden. Willen jullie eerst even een korte film zien?" Na die film waar onder meer de stadsbrand uit de 16e eeuw te zien is neemt Guy de bezoekers mee naar de oude plattegrond aan de wand om te laten zien waar die brand heeft gewoed. In de vitrine met een loden kogel laat hij het zoontje de kogel 'even' optillen. Een onmogelijke klus voor het ventje, maar logisch: de kogel weegt 28 kilo, weet collega vrijwilliger-gastheer Frans Goossens. Hij heeft het zelf een keer op de weegschaal gecontroleerd. Want ja, hij krijgt de meest uiteenlopende vragen van bezoekers. Dat zijn er overigens zo'n vijftig per dag. Toen Anno Haarlem een half jaar geleden opende waren het vooral Haarlemmers die een kijkje kwamen nemen. Nu komen ook de buitenlandse toeristen. Ongeveer driekwart van hen komt binnen via de aangrenzende VVV.

,,Het centrum is bedoeld als informatief en gastvrij startpunt voor bezoekers aan Haarlem. Zodat ze een voorproefje krijgen van de bijzondere geschiedenis van Haarlem voordat ze de stad in gaan om die zelf te verkennen. Maar voor Haarlemmers zelf is het natuurlijk ook erg leuk," vertelt Anna Lamberts, beleidsmedewerker bij de gemeente Haarlem die nauw bij de opzet is betrokken. Het vormgeven van die 'voorproefjes' is aan de gastheren en gastvrouwen zelf. Die vrijheid om dat te doen is ook het mooie aan dit vrijwilligerswerk, vindt Frans. Hijzelf is geboren Haarlemmer en zeer geïnteresseerd in de lokale historie. Zoekt er ook van alles over uit, en schrijft het op zodat ook andere vrijwilligers er wat aan kunnen hebben. Hij geniet ervan dat er nogal wat mythes bestaan in de Haarlemse historie. De Damiaatjes, Kenau, en ook Laurens Janszoon Coster. ,,En dan de kernen van waarheden vertellen die uiteindelijk toch in die verhalen zitten", lacht hij.

Guy is een pas afgestudeerd historicus, schreef zijn masterscriptie over Haarlem, en vindt het vooral mooi om kinderen spannende verhalen te vertellen. ,,En grappig genoeg vinden volwassenen dat ook erg leuk", is zijn ervaring. Gastheren Guy en Frans zeggen ook te genieten van de verhalen die ze vaak van de bezoekers terugkrijgen.

Anno Haarlem is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Het streven is dat een vrijwilliger twee keer per maand aanwezig is. Een halve dienst draaien is ook mogelijk. Wie interesse heeft kan eens binnenlopen en een gastheer of -vrouw van dienst aanspreken.