'Formatieproces gaat nieuwe fase in'

HAARLEM ,,Het zijn twee intense weken geweest. Dat weet de baas van mijn andere baan ook, hij heeft me nauwelijks gezien daar''. Dit zei fractievoorzitter Robbert Berkhout van Groenlinks donderdag 5 april tijdens de raadsvergadering over het formatieproces van een nieuw bestuur. Berkhout zegt inmiddels twee verkenningsrondes met alle politieke partijen in de Haarlemse raad te hebben gevoerd. Deze gesprekken hebben volgens de fractievoorzitter van de grootste partij wel iets opgeleverd. ,,We gaan nu een nieuwe fase in, die van een verdiepende verkenning.''


Berkhout zegt te zoeken naar partijen die dezelfde prioriteiten willen stellen als Groenlinks. Hij noemt een open houding richting de raad, participatie met de stad en woningnood als noodzakelijke aandachtspunten van beoogde coalitiepartners. Hij gaat tijdens de nieuwe fase gesprekken voeren met PvdA, D66 en het CDA, dezelfde partijen die de afgelopen 4 jaar de coalitie hebben gevormd. Maar Berkhout benadrukt dat dit nog niet noodzakelijk de partijen van de volgende coalitie zullen zijn. ,,Deze partijen bieden de meeste overlap in hun programma''.

Groenlinks wil niet de agenda van de komende raadsperiode al volledig dichtspijkeren in een coalitieakkoord. ,,Dat is niet meer van deze tijd. Er zitten elf partijen in de raad en het is me wel duidelijk geworden dat er gigantisch veel kennis en expertise zit, ook bij de fracties die straks mogelijk in de oppositie terecht komen''. De meeste partijen hebben volgens Berkhout begrip getoond voor de keuze die Groenlinks heeft gemaakt, maar bij andere fracties was er ook sprake van teleurstelling. Vooral de VVD zou teleurgesteld zijn geweest in de keuze van de grootste partij. Sterenberg reageerde tijdens de vergadering verbaasd over de keuze. ,,Ook wij willen wachtlijsten in de sociale woningmarkt aanpakken en meer duurzaamheid realiseren. We doen Groenlinks een handreiking om ook met ons verder te praten''. Berkhout wil de onderhandelingen gaan voeren op een symbolische locatie om transparantie en openheid uit te stralen naar de stad. ''We zullen de gesprekken verder voeren bij de dakkas''.