• Eigen Foto

Filosofisch café met Jan Drost in Remonstrantse kerk

HAARLEM Filosoof Jan Drost verzorgt woensdag 23 januari vanaf 19.45 uur in de Remonstrantse kerk (Oranjekade 1) een inleiding op basis van zijn boek 'Als de liefde voorbij is'.

Wie vindt de liefde niet de belangrijkste emotie in het leven? De liefde geeft het leven zin. Verliefd worden of een geliefde kwijtraken. We denken dat het ons zomaar overkomt. Dat onze gevoelens en emoties een betrouwbaar kompas zijn. De specialiteit van Jan Drost is nadenken over de liefde. En dat is zinvol, omdat onze ideeën grotendeels onze gevoelens bepalen. Vruchtbare ideeën maken ons tot betere minnaars. En irreële gedachten kunnen ons liefdesleven verzieken. Mogelijk met gevolg dat onze geliefde ons verlaat.

Waarom worden we verliefd? Bestaat er een ideale geliefde? Moet ik ten opzichte van een geliefde mijn autonomie koesteren? Wat kan ik opsteken van filosofen als Aristoteles en Levinas of van een auteur als Jens Christian Grondahl? Het wordt uit de doeken gedaan in deze bijeenkomst. De entree bedraagt 5 euro.