• Menno van der Meulen

Filosoferen over natuur van dingen

HAARLEM Het Verhalenhuis heeft samen met de Toneelschuur een bijzonder project opgezet: Het Filosofie Café. Filosofieavonden rondom vijf voorstellingen in de Toneelschuur met een filosofisch thema. Soms vinden ze plaats in het Filosofie Café van het Verhalenhuis, soms in de Toneelschuur. Het Filosofie Café op de dinsdagavond in het Verhalenhuis is ook onafhankelijk van de voorstellingen te bezoeken en gratis toegankelijk.

Woensdag 12 december wordt in de Toneelschuur (Lange Begijnestraat 9) vanaf 20.00 uur de theatervoorstelling 'Over de natuur van de dingen' opgevoerd. Een meisje loopt na een eindexamenfeest naar huis, maar verdwaalt in de wijk waar ze al haar hele leven woont. Een man ligt wakker in zijn bed, sinds de dood van zijn vrouw heeft hij het idee dat de tijd niet meer gelijkloopt. Hij loopt de tuin in en kijkt naar boven. Daar ergens zweeft een astronaut, eenzamer dan wie ook. De recensies over deze voorstelling zijn vooral erg lovend. De Theaterkrant schreef: ,,De grote kracht van Over de natuur van de dingen schuilt in de tekst van Van Oers die een alledaags, klein en groot, persoonlijk en juist universeel, familiedrama een nieuwe en meer filosofische lading geeft". Kaarten zijn te koop bij de kassa van de Toneelschuur, of op de website van de Toneelschuur. Na afloop van de voorstelling praat René van der Rijst van het Verhalenhuis in de zaal na met Lowie van Oers, schrijver en acteur van de voorstelling.

Dinsdag 11 december is er vanaf 19.30 uur een Filosofie Café in het Verhalenhuis (Van Egmondstraat 7). Het thema is Epicurus. Waar gaat het eigenlijk om in het leven? Volgens de Griekse filosoof Epicurus rennen we veel te hard achter ons verlangen naar geld, roem en macht aan. Steeds maar zijn we bezig ons zelf te bewijzen, wat alleen maar angst en zorgen oplevert. Laten we liever dichtbij de natuur blijven en ons niet teveel aantrekken van wat 'men' denkt en gelooft en wil. Een goed leven is een rustig leven. Indirect heeft Epicurus de nodige invloed gehad op het Christendom, zeker in Nederland: 'doe maar gewoon', verbeeld je niet teveel. Wat willen we eigenlijk in het leven? De voorstelling 'Over de natuur der dingen', is losjes gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Epicurus. De entree is gratis, maar reserveren via www.verhalenhuishaarlem.nl is gewenst.