• Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen

Filmschuur durft breed te kijken

HAARLEM Het samenbrengen van diverse kunstdisciplines heeft de Filmschuur afgelopen vrijdag geen windeieren gelegd. De bioscoop verkocht namelijk tijdens hun jubileumfeest twee filmzalen volledig uit. Daar draaide die avond de film Nocturne, het debuut van de Nederlandse regisseur Viktor van der Valk. En het filmhuis wist het toegestroomde publiek ook achteraf nog lang vast te houden met live muziek, een expositie en een dj.

Joost Verhagen

Nocturne is een vervreemdende film die vooral uit gruizige, snelle shots is gemonteerd. Het verteld het verhaal over de toneelmaker Alex in een cinematografische stijl die doet denken aan de klassieke film noir. Maar de film verward door de bijna overdreven poëtische dialogen en bizar snelle montage. Het is een werk dat de gemiddelde kijker wellicht vaker zou moeten zien om het volledig te doorgronden.

Na afloop van Nocturne speelt de Haarlemse rockband Hot Chicks in het café van de toneelschuur een sfeervolle set bluesy rock. Het is in sterk contrast met de abstractie van de film, maar toch blijft het publiek geboeid staan kijken. Er wordt zelfs hier en daar gedanst en de muziekliefhebbers blijven dankzij dj Henkerchief ook na het concert nog tot 3 uur 's nachts in de filmschuur hangen. Ondertussen zijn de creatievelingen van Je Suis Energy aanwezig om de avontuurlijke bezoeker in hun lift mee te nemen. Daar worden de nietsvermoedende bezoekers gesommeerd om zo snel mogelijk een bizar kostuum aan te trekken voor de liftdeuren opengaan en ze onverwacht worden gefotografeerd. Fascinerend is ook de bescheiden expositie van kunstenares Madelief Geus. Ze stelde vijf nieuwe werken op, gemaakt van pasfoto's waarvan het gezicht is weggeschuurd. Het resultaat is surrealistisch en bijna spookachtig. De Filmschuur durft dus breder te kijken dan alleen film, een instelling waarmee het ongetwijfeld nog een halve eeuw relevant kan blijven.