• Door de restauratie is de kerk nu ook geschikt voor andere vormen van gebruik zoals concerten.

    Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand

Waalse kerk vanaf Herfstvakantie weer geopend

HAARLEM Drie jaar heeft de opknapbeurt aan de oudste kerk van Haarlem geduurd. Een engel in de vorm van een erfenis van oud-kerkbestuurder Aafke de Jong maakte de broodnodige restauratie mogelijk.

Willem Brand

In 1347 legde de grote stadsbrand de Begijnenkerk in de as. Een eeuw ervoor had een groepje begijnen een start gemaakt met de bouw van het Begijnhof. Rond 1475 werd tegen het herbouwde schip van de kerk een gotisch koor aangebouwd. Het schip en de kerktoren zijn sober van opzet, terwijl het koor en de sacristie rijk is aan ornamenten.


"Door een slechte afwatering van hemelwater en de lekkage die daar het gevolg van was, bleken de zolderbalken in de consistorie volledig rot te zijn. Ook de kapconstructie in het schip is ingrijpend hersteld. Extra uitdaging was dat men de bouwwijze uit 1300 moest imiteren. Er moesten dakspanten worden gerepareerd met speciaal eikenhout. Een stalen dakspant zou natuurlijk veel goedkoper zijn geweest, maar dat is bij een monument geen optie", vertelt kerkbestuurder Job Nel.
"Complex was het omdat er steeds iets onverwachts gebeurde waardoor we de hele puzzel telkens moesten aanpassen", zegt uitvoerder Rian Durieux van Burgy Bouwbedrijf. Trots is hij op het tongewelf in het koor van de kerk. Bouwbegeleider Stef Gerrits van Verlaan & Bouwstra architecten: "Het druipplafond in de consistorie met zijn gebogen spanten is een meesterstuk".
"Door de restauratie is de kerk nu ook geschikt voor andere vormen van gebruik zoals concerten en exposities. Er is een geavanceerde computergestuurde lichtinstallatie ingebouwd", laat kerkbestuurder Nora Schindeler weten. In de keuken zit zelfs nog een bedstee waar de looiersknecht sliep. Want vanaf 1587, toen Waalse vluchtelingen en Franse Hugenoten er een protestantse gemeente stichtten, was het schip een looihal. Gerrits: "Boven werd linnen en damast bewerkt, beneden was de keuring".

Vanaf 12 oktober kan men onder leiding van gidsen dagelijks de kerk bewonderen.