• Archief

Vijf dagen 'jazz' in Haarlemse binnenstad

HAARLEM Haarlem Jazz & More, een meerdaags muziekfestival in de oude binnenstad van Haarlem, vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 18 augustus. De 39ste editie van Haarlem Jazz & More telt drie buitenpodia op de Grote Markt, het Klokhuisplein en de Oude Groenmarkt. Daarnaast zijn er ook concerten in de Pletterij en wordt het evenement afgesloten met een uniek concert op zondagochtend in de Grote Kerk. Het hoofdpodium op de Grote Markt biedt meer populaire muziek met een jazz-insteek. Dit jaar met artiesten zoals Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace, Tabitha, Leona Philippo, Wouter Hamel, Jennie Lena, Bruut!, Jules Deelder, New Cool Collective, Jody Bernal, dj Jean en Phalerieau. Alle optredens zijn gratis toegankelijk.

"Ik ben heel blij met het programma. Voor een open en gratis festival is het uniek om zoveel bekende namen, zoals Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace, Jules Deelder en New Cool Collective, aan te trekken. Door de vrije sfeer en het prachtige decor van de Haarlemse binnenstad spelen artiesten hier graag", vertelt organisator Martijn Bevelander. Naast het hoofdpodium is er veel te doen in de stad. Het festival telt drie buitenpodia en twee indoor podia met gratis toegankelijke jazzconcerten in de Pletterij en de Sint-Bavokerk. Het volledige programma is te vinden op haarlemjazzandmore.nl.

Naast het hoofdpodium op de Grote Markt zijn er meer buitenpodia in de binnenstad van Haarlem. "De ondernemers aan de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein hebben ook dit jaar weer een prachtige line-up neergezet", zegt Bevelander. "De podia op de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein zorgen met de Grote Markt voor een schitterend sieraad van genietende mensen rondom de Grote Kerk."

Naast de buitenpodia zijn er dit jaar weer jazzconcerten in de debat- en cultuurpodium De Pletterij. "Door deze unieke samenwerking met De Pletterij is een van onze grootste wensen vervuld: samen met lokale partners minder bekende culturele initiatieven een podium bieden", legt Bevelander uit. Door de samenwerking tussen Haarlem Jazz & More en De Pletterij zijn de concerten net als de rest van het festival gratis te bezoeken. Volgens Arno Duivestein van de Pletterij passen de concerten uitstekend bij De Pletterij: "Onze 'niche' is – naast wereldmuziek en hedendaagse gecomponeerde muziek – hedendaagse en impro jazz." De optredens in De Pletterij zijn op donderdag- en vrijdagavond.

Dit jaar nodigt de stadsdominee Tom de Haan het trio Under the Surfaceuit in de Grote- of St. Bavokerk voor de jaarlijkse jazzdienst tijdens Haarlem Jazz & More. Hun laatste, volledig geïmproviseerde live-album draagt de toepasselijke naam Trinity, en neemt het publiek mee naar een verborgen wereld van tederheid, woede, veiligheid, vreugde, eenzaamheid, rust en verdriet. Stuk voor stuk thema's die ook in de kerk een belangrijke rol spelen. Mis deze bijzondere zondagmorgen dus niet. "De Jazzdienst is een samenwerking van Protestantse Gemeente Haarlem met Haarlem Jazz & More en belangrijk partner met de Zomer Haarlem Jazz & More en de Winterse Kerstsamenzang wat Haarlem Jazz & More elk jaar ook organiseert", aldus Bevelander.

Voor iedereen die na de optredens op de Grote Markt nog door wil, zorgt Club Ruis in de Smedestraat voor de officiële after party tot 5.00 uur. Meer info over de lineup, check www.clubruis.nl.