• Het uitzicht vanaf de torens van de kathedraal is fenomenaal.

    Eigen Foto

Succesvolle afsluiting Klim naar het Licht

HAARLEM De vlaggen zijn weer gestreken, de rust is weergekeerd in de KoepelKathedraal van Haarlem. Meer dan 81.000 bezoekers hebben zich sinds 1 mei vergaapt aan het interieur van de prachtige kathedraal en haar spectaculaire uitzicht bij de Klim naar het Licht. Zondag 27 oktober knalden de kurken door de, inmiddels donkere lucht boven de stad, op het daverende succes. De laatste bezoekers genoten mee met tientallen vrijwilligers die de kathedraal een paar uur extra open hielden om aan de vraag te kunnen voldoen.

Een van de laatste bezoekers was Harro Jansz, overdag voor de klas in Hoofddorp maar deze bijzondere avond achter de camera boven op de brug op 60 meter hoogte. “Als Haarlemmer ben ik natuurlijk in mei al geweest en was ik enorm onder de indruk van de uitstraling van de kathedraal. Bij toeval was ik een van de eersten die omhoog ging. Kijk, ik heb hier vlak achter gewoond op het Brouwersplein. Nu ben ik speciaal gekomen voor het ‘Blauwe uurtje’, het magische moment tussen zonsondergang en duisternis. Het mooiste moment van de dag probeer ik zo vast te leggen. Helaas had ik de avondsessie gemist maar gelukkig kreeg ik een nieuwe kans”.

En die acht prachtige vlaggen? Krijgen we die nu nooit meer te zien? Arjan Ridderspoor, woordvoerder van het bestuur van de Kathedrale Basiliek: “Nee joh! Natuurlijk gaan we die weer terugzien maar dan alleen als we iets bijzonders in de kerk hebben. Zo geven we steeds een signaal af aan alle inwoners van Haarlem, dus houdt onze kathedraal in de gaten, de Klim naar het licht was nog maar het begin. Overigens, de torens zijn de hele winter door te beklimmen hoor maar de brug wordt opgeslagen, wie weet voor een volgende keer. We gaan ons nu eerst beraden op nieuwe initiatieven en we houden jullie graag op de hoogte!”