• Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand

Stormachtig dagje Gluren bij de Buren

HAARLEM Het is zondagmiddag half twee en de Pipoclub in het atelier van Maria Spaargaren is al lang en breed begonnen. Hoewel het uitpuilt, willen twee stel ouders er met hun kids nog in. Ze wurmen zich naar voren. Ondanks het feit dat het buiten stormt, is de animo voor de optredens van huiskamerfestival Gluren bij de Buren groot.

Ben je een clown als je een clownspak aan hebt? Uh nee! Hier in de Cornelissteeg worden de kinderen op het verkeerde been gezet. Twee clowns vormen slechts het decor voor een pratende goochelaar. Hocus pocus, roept hij en ‘plots’ is het touw heel. "Knoopje!" roept een meisje. Een jongetje doet er een schep bovenop: "Dat is ook geen goochelaar". "Je bent een grappenmaker", zegt het meisje. "Dat is ook de bedoeling", floept een volwassene eruit. En zo was het toch nog allemaal best uit te houden.

In Hof20 speelt de vijfkoppige band Grey lekkere jaren tachtig nummers. Radiohead, Tears for Fears, The The en zo. Beetje gek dat alle bandleden zitten, ook zanger Sjaak Zegwaard. Als hij vertelt dat ze een nummer gaan doen dat ze pas kort gerepeteerd hebben, roept de bassist: "Ik ben benieuwd". Een beetje humor kan geen kwaad om de spanning eraf te halen. Het wordt leuk als gastzangeres Hayatt, Sjaaks dochter, tweede stem komt zingen.

Top of the bill zijn de drie dames en drie heren van Cigale op een bovenverdieping in de Grote Houtstraat. "Vandaag is het C-dag", introduceert Alphons Rommelse de a-capella groep. Buiten gaat storm Ciara tekeer, binnen zingt Cigale. De ramen beslaan terwijl ze ‘Fix you’ van Coldplay doen. Wat een stemmen! Een optreden met swingende arrangementen, overtuigend gebracht.

Amazing, vindt gastheer Daniel. Zijn vrouw Frauke zegt het geluk te voelen tintelen in haar lijf. Ook hun aanstaande kind geniet mee. Tijdens Kiss van Prince flirt Alphons met drie dames op de eerste rij. Geo die over een week jarig is, krijgt een mooie medley toegezongen. Met een stukje Bach en de heerlijke zin "De kat is jarig en de pootjes vierden feest". Op de Kraaierhorst sluit vocal group Harlem Jive de middag met een lieflijke noot af.

Willem Brand