• Franklin van der Erf
  • Franklin van der Erf

Kleurrijke Black Friday in Haarlems centrum

HAARLEM Het klinkt best onheilspellend: Black Friday. De naam is overgewaaid uit Amerika, daar gaat de consument al jaren op de laatste vrijdag van november op koopjesjacht. Ook in Haarlem waren er diverse aanbiedingen en dat ging gepaard met diverse activiteiten.

Vroeger was de grote uitverkoop in januari als de winkels hun inventariscontrole deden. Dat ging vooral om kleding. Black Friday is vooral populair om goedkoop cadeaus voor Sinterklaas en Kerst in te kopen en ontstond Amerika. Omdat het door de enorme aanbiedingen zwart zag van winkelend publiek, kreeg het de naam Black Friday. Maar er zit nóg een betekenis aan vast. Winkeliers die in de boekhouding 'in het zwart' staan, die beginnen winst te maken. Eindelijk uit de rode cijfers. Door de prijzen flink te verlagen, verhogen winkeliers hun omzet.

De Haarlemse winkeliers, verenigd in de koepelorganisatie Haarlem Centraal, probeerde het publiek vrijdag naar de binnenstad te lokken met een speciaal evenement en huurde Chantal Bakhuis van Loco Concepts in. En toen was daar de ballenbakgekte. Door de stad liepen meiden met ballenbakken op platte karren en op de Grote Markt stond een levensgrote ballenbak. Mensen mochten daar tot maximaal dertig seconden in graaien in de hoop een bal met een mooie prijs te pakken. "Het was kort dag en een uitdaging om elfhonderd ondernemers te bereiken. Uiteindelijk deden er vijftig mee, die 750 prijzen hebben weggegeven. Er liep ook een brassband mee, dat sloeg in als een malle", vertelt Chantal. Zij deed dit eerder in winkelcentra, nu voor het eerst mobiel en in de open lucht.

Het moet gezegd, het was geen weggeef- maar een kortingshow. Het overgrote deel van de prijzen waren kortingen voor kleding- en schoenenwinkels. Ook de horeca liet zich gelden. Kledingwinkel River Woods gaf geurkaarsen weg en goudsmid Marijke Mul twee horloges verstopt in een gouden bal. Chantal: "Eén is eruit gehaald, winnaar Jelte was helemaal flabbergasted. Hij kwam zelfs terug om ons te bedanken".

Willem Brand