• Eigen Foto

Het Dolhuys dag open tijdens restauratie

HAARLEM Ooit een rondleiding gehad in een museum dat wordt verbouwd? Het is zaterdag 14 september tijdens Open Monumentendag mogelijk in Het Dolhuys (Schotersingel 2). Het museum, dat sinds april gesloten is wegens renovatiewerkzaamheden, opent voor deze speciale dag haar deuren. Het publiek wordt door professionele gidsen rondgeleid en krijgt een uniek kijkje achter de schermen.

De geschiedenis van het Dolhuys begon 700 jaar geleden toen er een gemeenschap werd gesticht voor de opvang van leprozen. Zij woonden in kleine huisjes rond een kerkje, de St. Jacobskapel, waar nu het museumcafé is gevestigd. In de eeuwen daarna heeft het complex altijd een zorgfunctie gehad. Het bood onderdak aan 'melaatsen, gekken, onaangepasten, alcoholici, hoeren met syfilis, dementerende ouderen, zwervers en mensen in crisis'. Daarvoor moest het complex steeds worden aangepast en uitgebreid, wat goed te zien is in de structuur van het gebouw.

Veertien jaar geleden is het Dolhuys, museum van de geest geopend. Een museum dat streeft naar een inclusieve samenleving door het in beeld brengen van de mens in al haar facetten en het ter discussie stellen van stereotype beelden om zo een bijdrage te leveren aan erkenning, waardering en begrip voor mensen.

Bezoekers zijn van 11.00 tot 17.00 uur welkom.