• Jurriaan Hoefsmit

Haarlemse Kerstmarkt wordt steeds groener

HAARLEM De binnenstad van Haarlem verandert 7 en 8 december 2019 in één grote kerstmarkt. Een lint van honderden kramen slingert zich door de binnenstad. Ook tijdens deze editie zijn maatregelen genomen om de markt nog duurzamer te maken. De kramen zijn versierd met ledverlichting, er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van plastic én het is mogelijk om afval te scheiden. De Groene Muggenteams helpen hierbij.

Op de kerstmarkt staan dit seizoen maar liefst 283 kramen, verspreid over de binnenstad. Ter vergelijking: op de zaterdagse weekmarkt op de Grote Markt staan er zo'n 55. Ed Mense organiseert de markt alweer twintig jaar. Hij doet dat samen met zijn collega Brenda Smit. "Van een ééndaags evenement op een deel van de Grote Markt is het uitgegroeid tot een groot evenement. Met niet alleen kerstartikelen, kleding, glühwein en lekkernijen. Er is nu ook ruimte voor goede doelen en muziekoptredens van verschillende koren en muzikanten. En uiteraard alles met oog voor kwaliteit!"

Op de beide kerstmarktdagen zijn zo'n 150 medewerkers op de been. Volgens Mense een geoliede machine: "Dat moet ook wel, want we verwachten dit jaar misschien wel tweehonderdduizend mensen. Overigens hebben we niet de ambitie om de grootste kerstmarkt van Nederland te zijn. Wel willen we de gezelligste zijn, met kramen van goede kwaliteit en sfeervol entertainment."

Mijn ambitie? Van de Haarlemse Kerstmarkt de meest duurzame van Nederland maken

De kerstmarkt wil steeds duurzamer worden. En daar worden steeds meer meters in gemaakt. Letterlijk, want de strengen kerstverlichting in en om de kramen branden helemaal met ledverlichting. Dat kost niet alleen veel minder stroom, de lampjes gaan ook langer mee. De standhouders hebben tips gekregen hoe ze het gebruik van plastic kunnen verminderen. De plastic kabelbinders (tie-wrap) aan de kramen zijn vervangen door herbruikbare, die de standhouders weer inleveren aan het einde van de markt. Naast de prijs voor de mooiste kraam wordt er dit jaar voor het eerst ook een prijs uitgereikt aan de duurzaamste kraam van 2019.

Tijdens deze editie maakt de kerstmarkt gebruik van stroom afkomstig van aggregaten die draaien op blauwe diesel. Het is 100% synthetisch en stoot 90% minder CO2 uit. Ed: "Daarnaast bekijken we of we helemaal over kunnen gaan op groene stroom. Er zijn al 'groene batterijen', maar we willen eerst onderzoeken hoe we die het beste kunnen inzetten. Samen met de ondernemers kijken we hoe we de Kerstmarkt volgend jaar nóg duurzamer kunnen maken. Mijn ambitie? Van de Haarlemse Kerstmarkt de meest duurzame van Nederland maken!"

De Groene Muggenteams zijn ook aanwezig. Dit zijn clean teams met vrolijke, felgroene overalls, prikkers, vuilniszak én glimlach waar je niet omheen kunt. Naast het schoonhouden van de markt en het legen van de prullenbakken, zet Spaarnelanden drie afvaleilanden neer om plastic, papier en restafval te scheiden. Voorheen moesten standhouders zelf hun afval weer meenemen. Maar ook zij kunnen hun plastic en papier nu kwijt. "Daar werkt ons muggenteam graag aan mee!", vertelt Jasper Fleers van de Groene Lobby.

Tijdens de Kerstmarkt zijn er in de Gravenzaal van het stadhuis optredens van verschillende koren. In de Schagchelstraat kun je terug in de tijd naar een kerstfeest uit de 19e eeuw. Dit is de periode waarin koningin Emma regeerde, de moeder van koningin Wilhelmina. Kijk voor alle activiteiten en de praktische informatie over wegafsluitingen op visithaarlem.com/nl/kerstmarkt.