• Bij veel activiteiten zijn historische figuren te zien.

    Eigen Foto

Haarlem viert 774e verjaardag met vier dagen vol activiteiten

HAARLEM Op 23 november 1245 verleende graaf Willem II Haarlem stadsrechten en dat betekent dat Haarlem als stad komende week 774 jaar bestaat. Dat wordt vier dagen lang gepast gevierd met onder andere een kennisquiz, theatervoorstellingen en natuurlijk taart. Dit jaar wordt de verjaardag nog bescheiden gevierd, maar volgend jaar, als Haarlem 775 jaar bestaat, wordt groots uitgepakt.

De perkamenten documenten, waarin vermeld staat dat Haarlem stadsrechten heeft gekregen, worden ieder jaar op 23 november tentoongesteld bij het Noord-Hollands Archief in de Janskerk. Dit jaar zijn er ook een aantal andere andere activiteiten. Haarlemmers die 23 november jarig zijn, kunnen deze dag aanschuiven voor het ontbijt bij het Archief en om 11.00 uur snijdt burgemeester Jos Wienen de taart aan. Alle Haarlemmers die de verjaardag van hun stad mee willen vieren, zijn van harte welkom. De Janskerk is na een ingrijpende verbouwing weer open. Bovendien kunnen alle bezoekers de net geopende tentoonstelling over drukkerij Joh. Enschedé met DrukLAB bezichtigen

Donderdag 21 november is er in het Archeologisch Museum Haarlem vanaf 19.30 uur een Haarlemse kennisquiz. Teams van maximaal vier personen kunnen zich nog tot en met 20 november aanmelden via haerlemexcursies@gmail.com. Vrijdag 22 november is het Archeologisch Museum van 20.00 tot 22.00 uur het decor voor een Haarlemse escape game.

Op de verjaardag zelf wordt bij het Archeologisch Museum tussen 14.00 en 15.30 uur het eerste exemplaar van het nieuwe boek '6.000 jaar Haarlem, een geschiedenis op grond van archeologische vondsten' van Anja van Zalinge (stadsarcheoloog) uitgereikt aan burgemeester Jos Wienen. De presentatie is in middeleeuwse sferen en wordt om 15.30 uur afgesloten met een archeologisch-historische stadswandeling door het centrum. Het Dolhuys gaat die dag -midden in haar grote verbouwing - een dagje open voor een 'kijkje achter de schermen'.

Op zaterdag en zondag speelt Theatergroep Eglentier meerdere keren de voorstelling 'De Brutale Beulen' in de kelders van het stadhuis en is in de Hoofdwacht aan de Grote Markt de voorstelling 'Lanseloet van Denemarken' te zien. Zondag 24 november is er op diverse locaties in een verhalenfestival. Het Noord-Hollands Archief houdt dan een familiedag, met onder meer een speurtocht en een voorstelling van theatergroep Stuiter.

Bij verjaardagen horen natuurlijk ook geschenken, vandaar dat het Frans Hals Museum de stad een cadeau aanbiedt. Wethouder van Cultuur, Marie-Therese Meijs, neemt dit cadeau vrijdag 22 november om 9.00 uur in ontvangst in het Frans Hals Museum. Het Frans Hals Museum wil toegankelijk zijn voor alle jonge Haarlemmers, net als de gemeente in haar beleidsplannen heeft staan dat zo veel mogelijk Haarlemmers gebruikt moeten kunnen maken van het culturele aanbod in de stad. Helaas weten nog niet alle scholen de weg naar het museum te vinden, vaak wegens financiële redenen. Door giften van de Stichting Gereformeerd of Burgerweeshuis Haarlem, Rabobank Haarlem en Omstreken en de J.C. Ruigrok Stichting kan het museum nu een speciaal ontwikkelde workshop en gratis busvervoer aanbieden om de weg naar het museum voor deze scholen te vergemakkelijken. Met recht een reden om de slingers op te hangen en de taart aan te snijden.

Speciaal voor dit doel heeft het Frans Hals museum de workshop 'Beeldtaal' ontwikkeld. Frans Hals schilderde alsof het een foto was, in een tijd dat fotografie nog niet bestond. Maar al schiet je er tegenwoordig wel honderd per dag: hoeveel foto's maak je voordat er eentje online mag? Wanneer ben je tevreden en wanneer druk je het liefst meteen op delete? In de workshop 'Beeldtaal' neemt het museum leerlingen mee langs schilderijen van de beste beeldmakers van 400 jaar geleden, die hen alles leren over 'beelddenken'.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.centrum-haarlem.nl/programma-verjaardag-van-haarlem-2019/