• Archief

Haarlem eert vrede met diversiteit aan activiteiten

HAARLEM Door het hele land vinden van 22 tot 29 september activiteiten plaats in het kader van de Nationale Vredesweek. Er is natuurlijk vrede in Haarlem, maar voor veel mensen gaat vrede over meer dan géén conflicten. Het gaat over vreedzaam en respectvol samenleven. En over open staan en nieuwsgierig zijn naar anderen. Daarom is er Vredeskunst, een Regenboogviering met een groot diversiteitskoor en kan iedereen een ijsje Koude Oorlog eten.

Zondag 22 september is er vanaf 15.00 uur een Regenboogviering in de Grote of St. Bavo kerk op de Grote Markt. Dit is een gezamenlijke viering voor christenen, moslims, joden, atheïsten en homo-en biseksuelen, lesbiënnes, transgenders en intersekse personen (LHBTI's) in Haarlem. De dienst wordt geleid door dominee Tom de Haan, rabbijn Clary Rooda en imam Oemar Shabier Dilmohamed en er is een groot diversiteitskoor.

De gehele week is er een expositie Vredeskunst op vier locaties (Hudson's Bay, De Waag, De Groenmarktkerk en in de Wijngaardtuin). Meer dan veertig kunstenaars met verschillende roots brengen in beeld wat zij zich voorstellen bij vrede en grenzen. De openingstijden zijn te vinden op www.antonius-gemeenschap.nl. De Haarlemse kunstenaar Hans Bossmann en de Syrische kunstenaar Talal Shkeifah ontwierpen een bijzonder object dat een jaar lang zal rouleren langs de ondertekenaars van de Vredesverklaring. Op elke plek kunnen mensen iets tekenen op het object. De eerste locatie is De Waag, als aftrap van Vredeskunst. 

Woensdag 25 september is er vanaf 10.00 uur een Multicultureel Vrouwencafé met muziek en optreden van Syrische zangeres Alia in het Multicultureel Vrouwencafé. I.s.m. Stem in de Stad (Gedempte Oude Gracht 138). Bij De Vries Boekhandel is er een uitgebreid aanbod aan boeken over vrede en grenzen en in de Groenmarktkerk is donderdag 26 september vanaf 19.30 uur een activiteit van Amnesty International. Er kunnen petities ten bate van gevangen getekend worden, er is een spreker en men kan kennismaken met de Schrijfgroep en Scholengroep. Bij IJssalon Garrone aan de Grote Houtstraat kan een ijsje 'Koude Oorlog' gegeten worden. 

Folders met het uitgebreide programma liggen klaar bij de VVV, in de Groenmarktkerk (tussen 14-16 u open) en bij De Vries boekhandel. Het programma is ook te bekijken op www.antonius-gemeenschap.nl en www.bdkennemerland.nl.

De basis voor de activiteiten in de Vredesweek is de Vredesverklaring Haarlem. Deze is door ruim twintig organisaties (godsdienstig, levensbeschouwelijk en maatschappelijk) in Haarlem ondertekend en is na de ondertekening door de burgemeester in ontvangst genomen. De Vredesverklaring is een initiatief van de Antonius Gemeenschap.