• Archief

Groen bezig zijn op Grote Markt tijdens Mugfest

HAARLEM Op de Grote Markt wordt zondag 6 oktober van 12.00 tot 17.00 uur het duurzaamheidsfestival Mugfest gehouden. Iedereen is welkom om zich te laten verrassen door muziek, theater, film, workshops en de duurzaamheidsmarkt, terwijl ze tegelijkertijd kunnen ontdekken wat ze zelf kunnen bijdragen aan een duurzaam, groen en toekomstbestendig Haarlem.

Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid, vindt het festival een goed initiatief om mensen te laten zien hoe ze hun eigen groene steentje kunnen bijdragen: "Veel mensen willen wel iets aan duurzaamheid doen, maar lang niet iedereen weet hoe. Mugfest is een positief festival waar Haarlemmers zich kunnen laten inspireren hoe we samen kunnen werken aan een leefbaar, groen en toekomstbestendig Haarlem. Het is ook een mooi podium voor partijen die al samenwerken om Haarlem duurzamer te maken en zich hebben aangesloten bij het Haarlems Klimaatakkoord".

Speciale aandacht op Mugfest is er voor duurzaam textiel. Haarlem doet voor het eerst mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week. De gemeente Haarlem organiseert samen met DSFW verschillende activiteiten tussen 4 en 13 oktober, zoals een Groene Textielroute langs dertig winkels die duurzame kleding verkopen. Tijdens Mugfest kunnen de bezoekers kijken naar 'The positive chain of change', een documentaire over de kledingindustrie. De maakster Chanel Chapman leidt een discussiepanel waar onder andere Lonneke Verbunt, oprichter BrandMission, en Maaike Groen, oprichter MissGreen, plaatsnemen. In grand café Brinkmann vindt de Mugfest Kledingruil plaats.

Bij de Pop-up Woningcheck kunnen Haarlemmers terecht bij het Duurzaamheidsloket, het Duurzaam Bouwloket en energiecoaches om zich te laten adviseren over duurzame maatregelen en de financiering ervan. Haarlemmers die soms zelfs al van het gas af zijn wisselen hun ervaringen uit.

Voor kinderen is er op Mugfest van alles te doen. Er is een speurtocht over de duurzaamheidsmarkt. De medewerkers van Natuur en Milieu Educatie (NME) geven workshops over (vergeten) voedsel en natuur. Ouders en kinderen kunnen in de Hoofdwacht naar twee theatervoorstellingen: 'Glittergroente' van Marijke Kots en 'Aaf en Baaf gaan duurzaam trouwen' van Nieuwe Gracht Producties.

Er is muziek van zangeres Nyjolene Grey, Popkoor Zingsation, dat regelmatig op festivals staat, en The Last Wave, Haarlems nieuwste trots met een frisse en melodieuze stijl. De dag wordt swingend afgesloten door Mashup, die met hits van onder andere ABBA voor veel herkenning zal zorgen.

Mugfest 2019 is een evenement van de Groene Mug en wordt georganiseerd door Goes Pr & Entertainment Productie