• Eigen Foto

Griezelen in Haarlems Slachthuis

HAARLEM Het voormalige Slachthuis aan de Oorkondelaan, dat al jaren leegstaat, is de afgelopen maanden omgetoverd tot een spookhuis. Tot en met 5 januari kan hier volop gegriezeld worden. Stap in de wagon van het treintje en laat je meenemen op een wonderbaarlijke reis door een kunstzinnig spookhuis in dit bijzondere monument in Haarlem.

Het oude slachthuis in Haarlem staat al sinds eind jaren '80 leeg. De oude functie van het gebouw is nog goed zichtbaar in de monumentale hallen. Het pand hangt nog vol met de attributen van het slachthuis. Binnenkort zal het gerenoveerd worden wanneer het Slachthuisterrein door ontwikkelcombinatie BPD/DeNijs getransformeerd wordt in een nieuw duurzaam stukje stad. Hier komen een popcentrum, diverse horecagelegenheden, bedrijfsruimten voor duurzame en creatieve ondernemers en circa 170 woningen. Nu is hét moment om het pand nog één keer in zijn oude, angstaanjagende glorie te ervaren.

UNIEK Met gebruik van licht, geluid, decor, projectie, geur, theater en andere kunstvormen wordt een kunstzinnige ode aan het pand en het abattoir gecreëerd. Meer dan een dozijn kunstenaars hebben de handen in elkaar geslagen om dit unieke spookhuis te creëren. Het project bevindt zich op het snijvlak van expositie en kermis, een kunstzinnige kermisattractie als het ware. Met een treintje rijden de bezoekers in een kleine 10 minuten dwars door het spookhuis. Verschillende scenes passeren de revue en maken dit tot een bijzonder spektakel voor jong en oud en voor kunstliefhebbers en griezelfans. Na de rit kan men enige regelmaat genoten worden van diverse activiteiten en optredens. Een overzicht hiervan is te vinden op slachthuisterrein.nl/agenda.

Het spookhuis is een project van kunstenaars als Piet Zwaanswijk, Bethany de Forest, George Anderson, Alexander van Zanten, Michael Helmerhorst en velen anderen. De soundtrack voor de spookhuisrit wordt verzorgd door Phantom Frank van de bekende surfband the Phantom Four.

JANUARI Het spookhuis is iedere zaterdag en zondag tot en met 5 januari geopend. Tussen 12.00 en 18.00 uur vertrekt er ieder kwartier een rit door het spookhuis. Kaartjes kosten 8 euro per stuk. Mensen met een Stadspas, Haarlempas en kinderen van 10 tot 16 jaar betalen 4 euro entree. Het spookhuis is niet geschikt voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Kijk voor meer informatie op slachthuisterrein.nl.