• Archief

Einde dreigt voor Hudson's Bay

HAARLEM Dat de omzetten van warenhuisketen Hudson's Bay niet naar verwachting zijn, werd al eerder dit jaar bekend gemaakt. Volgens het Duitse zakenweekblad Wirtschaftswoche blijkt uit interne documenten van Duitse moederbedrijf Karstadt echter dat de keten zo slecht draait dat sluiting of faillissement van de Nederlandse winkels dit jaar het meest voor de hand ligt. Vorig jaar september werd Hudson's Bay onderdeel van het op een na grootste warenhuisconcern van Europa door de samensmelting met Karstadt. Volgens Wirtschaftswoche gaf dit een tijdelijke verlichting, maar nu verkeert de Nederlandse tak weer in zwaar weer.

Hudson's Bay opende de eerste winkel in Nederland in 2017 aan het Rokin in Amsterdam, na het faillissement van V&D. De keten nam de winkelpanden van de failliete onderneming in veel steden over en heeft momenteel vijftien vestigingen in de grote steden. Onlangs opende het Canadese bedrijf nog een nieuw filiaal in Amstelveen, na een grondige renovatie van het voormalige V&D-pand. Het hoofdkantoor van Hudson's Bay Nederland is gevestigd boven het Amstelveense filiaal.

Het naderende einde van Hudson's Bay komt niet als een verrassing. Vrij kort na de opening werd al duidelijk dat de winkelketen niet aansloot bij het Nederlandse publiek. Uit eerdere interne documenten blijkt dat er al langer sprake is van verliezen. Woordvoerders van zowel Hudson's Bay als moederbedrijf Karstadt willen nog niet inhoudelijk op de berichtgeving ingaan.