• Gezellig samen zingen en dansen tijdens De Buurtcamping in het Reinaldapark.

    Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten

Eerste Buurtcamping groot succes

HAARLEM ,,De Buurtcamping is bedoeld om buurtbewoners tijdens een ontspannen weekendje kamperen met elkaar in contact te brengen en te verbinden", aldus organisator Peggy Meulman, vrijwilliger en voorzitter van Stichting Ontmoet Elkaar. Het Reinaldapark in Haarlem-Oost was in het eerste weekend van de zomervakantie van vrijdag 20 juli tot en met zondag 22 juli omgetoverd tot De Buurtcamping. Buurtbewoners van alle leeftijden en met verschillende achtergronden konden samen een weekend kamperen en meedoen aan diverse activiteiten en workshops.

Elk jaar gaan buurbewoners in heel Nederland kamperen in hun eigen stadspark. Dit jaar worden twintig parken in twaalf gemeenten omgetoverd tot De Buurtcamping. ,,De landelijke organisatie van De Buurtcamping heeft ons benaderd om voor de eerste keer De Buurtcamping in Haarlem te organiseren. We zijn een halfjaar heel druk bezig geweest met alle voorbereidingen. Een groep van twintig betrokken vrijwilligers zorgt ervoor dat alles goed verloopt", vertelt Meulman van Stichting Ontmoet Elkaar.

De kampeerders betalen een klein bedrag voor een staanplaats voor de tent, eten, drinken, workshops en activiteiten. Meulman is erg tevreden over de opkomst. ,,Op het kampeerterrein staan ruim twintig tenten. De sfeer is heel gemoedelijk en gezellig. Buurtbewoners die geen zin hebben om in het park te overnachten kunnen ook alleen met de activiteiten mee doen. Daar laten we hen vrij in", aldus Meulman. Samen met Gabriëlle Venix is Meulman verantwoordelijk voor water, elektra, maaltijden en activiteiten. Gedurende het weekend is er van alles te doen zoals voetballen, zwemmen, spelletjes, bingo, workshops en een barbecue. Er is voor ieder wat wils.

In het park geeft Reddingsbrigade Haarlem een workshop speciaal voor kinderen. ,,Het is belangrijk dat kinderen de basisprincipes leren om op een veilige manier mensen in nood te helpen. De eigen veiligheid staat hier altijd voorop. De kinderen leren onder andere klos gooien met een reddingsboei, wonden verzorgen en mogen een rondje meevaren met de reddingsboot", vertelt de woordvoerder van Reddingsbrigade Haarlem.

Buurtbewoonster mevrouw Koelman is erg te spreken over De Buurtcamping. ,,Het is een hartstikke goed initiatief. Het is laagdrempelig, dus iedereen die wil kan mee doen. Voor buurtbewoners die weinig of niet op vakantie kunnen is het ideaal", aldus mevrouw Koelman. Ook Wim Kleist, buurtbewoner en vice-voorzitter Wijkraad Parkwijk - Zuiderpolder, is erg positief. Kleist: ,,We zijn op een goede manier bezig om de buurtbewoners samen te brengen. Volgend jaar willen we weer De Buurtcamping gaan organiseren."

Na de barbecue is het zaterdagavond tijd voor live optredens van zangers Angelo Kok, Mike Daane en Leo Kleijn. De sfeer zit er goed in. ,,Laten we lekker gezellig leuk doen met z'n allen en er een feestje van maken", roept zanger Mike door zijn microfoon. Een feestje wordt het zeker. De buurtbewoners zingen luidkeels mee met de nummers. Er wordt gepraat, gedanst en gelachen tot in de late uurtjes.