• Vlag van het ECL op de maan.

    Willem Brand

ECL wint toneelavond over toekomstdromen

HAARLEM Hoe krijg je de jeugd aan het lezen? Nou, geef ze de opdracht om een toneelstuk over een of meer jeugdboeken te maken. Woensdag 28 maart vond in het Coornhert Lyceum de twintigste editie van De Leeshit plaats.

Willem Brand

Lotte Vogel, die op een soepele en invoelende manier de avond aan elkaar sprak, zei het zo: ,,Er moet meer gelezen worden, want lezen is leuk. En weet je dat het ook verbindingen en bruggetjes in de hersenen maakt die er met swipen niet gemaakt worden". Wetenschappelijk bewezen, jawel.


Het is jammer, zei bestuurslid Inge Hinloopen van stichting Jeugdliteratuurprijs Haarlem, dat er op scholen steeds minder tijd is om hieraan mee te doen. Er zijn jaren geweest dat er zeven scholen meededen. De ook aanwezige Wim Vogel (ja, de vader van Lotte) meende dat leraren steeds meer door regels beknot worden en leerlingen zo mooie projecten als deze mislopen.


Dat geldt niet voor het Eerste Christelijke Lyceum. Leerlingen, vertelde docent Nederlands Rosa Scheffer, gaan speciaal naar het ECL voor toneel en theater. En dat was te zien aan het optreden van de gymnasiumbrugklas. De bravoure en het talent spatte er vanaf. Er zijn leerlingen die al meerdere jaren toneellessen volgen. En de choreagrafie van de maandans was bedacht door Lara Lemson, die dans als passie heeft. Theaterdocent Christa Filius: ,,Ze kunnen hier hun ei kwijt en dat is wat ze willen.'


,,Met zoveel kinderen zoveel mooie beelden maken, knap hoor", vond Inge Hinloopen. Bij het Coornhert en het Haarlem College verzandden de soms goede ideeën, zoals het huwelijk van een mens met een robot, teveel in uitleg. En helaas werd dat met te weinig luide stem gedaan. Bij het ECL was ook het thema in de roos. Je zit niet op school omdat de leraren willen dat je allerlei kennis vergaart. Nee, je wilt iets van jezelf maken. Zoals hoofdpersoon Wouter, die niet weet wat hij later wil worden. En juist hij gaat naar de maan. Op een avond over toekomstdromen was dat een fijne troost.