• Archief

Druk op bewoners van Waarderpolder

HAARLEM De juridische afdeling van de gemeente zet bewoners van de Waarderpolder onder druk om de rechtszaak tegen de gemeente in te trekken. Dat heeft een inspreker bij de commissie bestuur verteld afgelopen donderdag. De vrouw zei te zijn uitgenodigd door twee juristen van de gemeente, die haar vroegen om geen advocaat mee te nemen en beloofden dat ze haar vertrouwen in de gemeente terug zou krijgen na het gesprek. Maar vervolgens zou haar zijn gevraagd om met een stappenplan te komen om een nieuwe woonruimte te vinden en de ingestelde bodemprocedure in te trekken zodat ze tijdelijk in haar huis zou kunnen blijven wonen. ,,We zijn ook hard aan het zoeken naar een nieuwe woning, maar dat is momenteel heel moeilijk. En daarnaast zijn we ook nog steeds heel druk bezig met alle juridische procedures'', vertelde de bewoonster.

De inspreekster zei eerst te denken dat de gemeente met een nieuw voorstel zou komen naar aanleiding van een motie die in oktober werd aangenomen. Daarin werd de burgemeester opgeroepen om maatwerk te leveren aan de bewoners van de Waarderpolder. Maar de vrouw zei hier weinig van te merken. ,,Andere bewoners die hun bodemprocedure hebben gestaakt mogen wel nog tijdelijk blijven. Wat voor maatwerk is er nu nog voor ons?'' aldus de bewoonster. Ook zouden de juristen opnieuw zijn begonnen over de badkamer en keuken in haar huis, die gesloopt zouden moeten worden. Maar een vertegenwoordiger van de gemeente zou eerder bij de voorzieningenrechter hebben gezegd dat dat voorlopig nog niet nodig was.

Burgemeester Wienen ontkende in een antwoord op een rondvraag dat de juristen de bewoners onder ruk hebben gezet. De ontruimingen in de Waarderpolder zijn omstreden omdat veel bewoners al een lange tijd ter goede trouw staan ingeschreven op adressen die niet als woonadres bestemd zijn. De inspreekster zei al 13 jaar op haar adres te wonen. De leden van de commissie toonden zich overwegend begripvol tegenover de situatie van de vrouw en beloofden de situatie kritisch te blijven volgen.