• Archief

Dodenherdenking met herdenkingsconcert in Haarlem

HAARLEM De Haarlemse Dodenherdenking gaat zaterdag 4 mei om 18.45 uur van start in de Grote Kerk op de Grote Markt (deur open om 18.30 uur. Tijdens de bijeenkomst in de kerk is er muziek en een toespraak. Daarna volgt er een stille tocht door de Grote Houtstraat naar het oorlogsmonument op de Dreef waar de kranslegging zal plaatsvinden. Op de Dreef is er om 20.00 uur 1 minuut stilte, waarna het volkslied wordt gezongen. Burgemeester Jos Wienen houdt een toespraak.

Na de herdenking bij het oorlogsmonument vindt het Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout plaats. Het concert wordt gedragen door het Kennemer Jeugd Orkest, samen met Van Dik Hout. Ook zijn er intermezzi van Alfian Emir Adytia (cellist), Demi Baltus(dichter) en Mike Warners (spoken word). Tijdens het Herdenkingsconcert 2019 worden naast het podium beelden vanuit het Levende Getuigenissen-project getoond. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium interviewden in maart vluchtelingen, veteranen en mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Naast de officiële Dodenherdenking op de Dreef, zijn er nog andere bijeenkomsten in Haarlem. In Verzorgingshuis Reinalda start de bijeenkomst om 19.00 uur, met om 19.40 uur een stille tocht. Om 20.05 uur is er een kranslegging door wethouder Floor Roduner. Aan de Westergracht is er een herdenkingsbijeenkomst bij het monument met muziek. De bijeenkomst start om 18.55 uur en om 20.02 uur is er een kranslegging door wethouder Robbert Berkhout. In de Mariakerk (Rijksstraatweg 357) start de bijeenkomst om 18.50 uur. Aansluitend is er een stille tocht richting Jan Gijzenkade met om 20.02 uur een kranslegging door wethouder Merijn Snoek. In Spaarndam is er vanaf 19.30 uur een herdenkingsbijeenkomst aan het Kerkplein, met om 20.02 uur een kranslegging door wethouder Marie-Thérèse Meijs.

Het college is ook aanwezig bij de herdenking in Overveen op de Eerebegraafplaats. Deze bijeenkomst start om 9.15 uur en om 9.30 uur wordt de krans gelegd. Aanwezig zijn burgemeester Wienen en de wethouders Berkhout en Meijs.