• Willem Brand

Dichtlijn op tournee met bundel

HAARLEM De Haarlemse Dichtlijn heeft een bijzondere bundel uitgebracht, ‘Open de Koepel’. Zaterdag 2 februari ging een deel van de twintig dichters ermee op tournee. Tien dichters traden op in de Kennemer Boekhandel. De middag werd aan elkaar gepraat door Marten Janse, dichter en organisator van de Haarlemse Dichtlijn.

Willem Brand

De dichters lieten zich in 2018 tijdens het project Architectural Healing inspireren door de immense Koepel, de cellen, de vervormende akoestiek en de sfeer van het verleden. Marten Janse: ,,De bedoeling was om de kwade geesten uit het gebouw te verjagen. Tijdens een tweede bezoek werkten we ter plekke aan een tweede gedicht".

Paul Roelofsen maakt dan iets bijzonders mee. Het gedicht dat hij thuis heeft gemaakt en in een cel zou voordragen voor belangstellenden, wordt tijdens een korte afwezigheid gestolen. Hij dicht dan: Totale ontzetting, maar ook voel ik mij ongekend vereerd. Dat zo’n lief mens zich mijn poëzie toe-eigent en misschien zelfs eigen maakt, terwijl hij zijn straf niet meer kan uitzitten".

Harmen Malderik is als tolk voor criminelen meerdere malen in de Koepel geweest. Hij beschrijft het bezoek van hem en een advocaat. De laatste moet niet alleen tijdelijk haar mobiel maar ook haar pumps afstaan. Zijn slotzin luidt: ‘Hier zijn niet alleen tolk en advocaat verdacht’.

,,Zoveel zielen doden de tijd maal de tijd maal de tijd maal de bedden", declameert Wieke Hart, ,,Verbrijzel de tijd". Sylvia Hubers liet zich inspireren door de douchecarrousel in de Koepel. Zij verbeeldt zich dan hoe ‘stille, ontsnapte tranen kortdurend opgelost in watertroost’ worden. ,,Tem het beest in de mens, breng schoonheid in zijn ziel", wenst Riet van Schie.

De bundel met zwart-wit foto’s als illustratie is voor 5 euro te koop bij de Kennemer Boekhandel en op de avonden van de Dichtlijn, elke vierde dinsdag van de maand bij Bar Wolkers.

Meer informatie over de Haarlemse Dichtlijn en de nieuw verschenen bundel is te vinden op www.haarlemsedichtlijn.nl.