• André Klukhuhn.

    Klaas Koppe

Debat over maakbare mens

HAARLEM In de bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32 wordt dinsdag 29 mei van 20.00 tot 22.00 uur een debat gehouden met de titel 'De (na)maakbare mens'. Dit debat sluit aan op de Stripdagen en er komen vragen aan bod als: Hoe maakbaar is de mens eigenlijk? Welke technologieën zijn er die Victor Frankenstein's ideaal – de creatie van een wezen in ons evenbeeld – nu al benaderen? Welke gevolgen hebben die?

Het huidige wetenschapsdebat wordt gedomineerd door het ideaal van dokter Victor Frankenstein, die niet voor niets symbool staat voor de geobsedeerde wetenschapper. Moderne technologische ontwikkelingen als robotica, nanotechnologie, designer DNA en kunstmatige intelligentie zijn allemaal terug te brengen tot het ideaal van de maakbaarheid van de mens. Met de debatavond De (na)maakbare mens verdiept Stripdagen Haarlem zich in de consequenties van deze wetenschappelijke ontwikkelingen op filosofisch, medisch, cultureel-politiek en ethisch gebied.

In het panel zitten vier experts die elk in hun eigen vakgebied hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Zij zullen zes stellingen bespreken rondom de maakbaarheid van de mens, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om mee te denken. Als mediawetenschapper is Dan Hassler-Forest een expert op het gebied van populaire cultuur. Hassler-Forest, een veelgevraagd spreker en gastauteur die ook regelmatig optreedt in tv-talkshows en op festivals. André Klukhuhn (op de foto) is van oorsprong chemicus, maar verwierf bekendheid als wetenschapsfilosoof. Dankzij zijn soepele schrijfstijl en vermogen om wetenschap en literatuur aan elkaar te verbinden, werd hij de auteur van een zeldzaam verschijnsel in de Nederlandse literatuur: de filosofische bestseller. Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer draagt een toepasselijke achternaam, want behalve stripmaker is ze ook theoloog. Ze studeerde af op de relatie tussen wetenschap en geloof: een onderwerp dat dan ook vaak terugkomt in haar strips. Nico van Straalen nam in 2017 afscheid van de Vrije Universiteit Amsterdam waaraan hij veertig jaar als hoogleraar dierecologie en evolutiebiologie was verbonden – maar niet van zijn vak. Als columnist spant hij zich nog steeds in om wetenschap toegankelijk te maken. De entree voor de debatavond bedraagt 5 euro, inclusief drankje.