• Archief

Debat over crisis in sociale woningbouw in De Pletterij

HAARLEM In de Pletterij (Lange Herenvest 122) wordt dinsdag 5 maart vanaf 20.00 uur een debat gehouden over de crisis in de sociale woningbouw in Haarlem. Onder andere wethouder Roduner neemt aan dit debat deel.

Vorig jaar heeft de gemeente Haarlem de woonvisie 2017-2020 gepresenteerd. Tot en met 2025 wil Haarlem 7.500 extra woningen toevoegen, waarvan 1.900 sociale huurwoningen. Deze sociale huurwoningen moeten vooral aan de westkant van onze stad worden gerealiseerd. November 2018 heeft de raad ingestemd met een nog ambitieuzere doelstelling waarbij tot 2025 10.000 woningen, waarvan minimaal 40 procent sociale huur, moeten worden gerealiseerd. Het debat gaat over de wens versus de haalbaarheid van dit plan. Projectontwikkelaars laten weten niet rendabel te kunnen bouwen met minimaal 40 procent sociale huur. Wijkbewoners verzetten zich tegen grote aantallen economisch zwakkeren in hun buurt. En woningbouwcoöperaties laten weten niet aan de hooggespannen verwachtingen te kunnen voldoen.

Voor de pauze wordt gediscussieerd met wethouder Roduner, projectontwikkelaar Peter Heuvelink (AM invest), Roel Schaart (wijkraden Schalkwijk) en Anke Huntjens (directeur Pré wonen). Is de woonvisie van de gemeente Haarlem een reëel plan of een sterk staaltje luchtfietserij voor de bühne? Is de gemeente in de rol van regisseur en inspirator geloofwaardig of gedraagt zij zich als een keizer zonder kleren? Na de pauze kan het publiek meedoen aan het debat over dit heikele thema.

Jan van Eeden leidt het debat en Henk Sloos zorgt voor een analyse van de stand van zaken, en de veranderende rol van de gemeente in de sociale huisvesting. Het debat begint om 20.00 uur, de zaal open is vanaf 19.30 uur. Toegang 3 euro, voor houders van een HaarlemPas en jongeren onder de 25 jaar 1,50 euro, reserveren wordt aangeraden en kan via www.pletterij.nl.