• Ramón Esono Ebalé heeft een half jaar gevangen gezeten voor het uiten van zijn mening.

    Willem Brand

De vreedzame weg van tekenaar Ramón Esono Ebalé

HAARLEM ,,Ik heb mijn vrouw en kinderen een jaar niet gezien", vertelt de aimabele Ramón Esono Ebalé, die vanwege beledigende tekeningen aan het adres van president Obiang van Equatoriaal-Guinee een half jaar gevangen zat. Door toedoen van oud-Stripdagen directeur Joost Pollmann legde de Stedenband Haarlem-Mutare een maand na zijn vrijlating in oktober 2017 contact met Ramón. Het duurde nog maanden voordat hij een paspoort kreeg en het land kon verlaten.

Willem Brand

Aan de hand van tekeningen en animaties hield Anita Brus vorige week woensdag in de Pletterij een uitermate boeiend relaas over de geschiedenis van Guinea en de huidige toestand. Dankzij olie is de vroegere Spaanse kolonie per hoofd van de bevolking het rijkste land van de Afrika, maar een opname in het ziekenhuis is vaak een doodvonnis. De dokteren zijn ondeskundig. Er is geen goede infrastructuur en het onderwijs is om te huilen.

In 1979 greep Obiang de macht door zijn oom te vermoorden. Sinds die tijd runt zijn familie het land als een bedrijf. De olie maakt(e) Obiang miljardair, in elke stad liet hij een paleis bouwen. In Ramóns stripboek ‘Obi’s nachtmerrie’ – het boek is gesponsord door landgenoten die in Amerika EG-Justice hebben opgericht - leeft de dictator het miserabele leven van de gewone man.

Als Ramón die in Spanje woont zijn familie bezoekt, wordt hij gearresteerd. Natuurlijk kan de regering niet zeggen wat de werkelijke reden is. Zo beeldde Ramón Obiang onder andere af als vrouw en penis. Dus wordt hij beschuldigd van het vervalsen van geld. Anita Brus: ,,Er zijn dankzij het Cartoonist International Rights Network (cartoonistsrights.org) wereldwijd veel tekeningen gemaakt om hem vrij te krijgen".

Ramón: ,,Natuurlijk moet Obiang weg, hij is allesbehalve een God. Niet met geweld maar door een culturele revolutie". Met het door hem opgerichte platform ‘Wij zijn meer’ proberen kunstenaars jongeren in Guinea bewust en actief te maken.

Dik Bol van de Stedenband Haarlem-Mutare ontmoette op 6 oktober 2017 tijdens de opening van de tentoonstelling Trio Musquitos in Zandvoort Joost Pollmann en had het met hem over hun volgende project tijdens de Stripdagen 2018. Bol: ,,Joost deed toen de suggestie Ramon die toen nog vastzat en waar ene Anita Brus zich erg voor inzette. Ik heb toen contact gelegd met Anita. Zodoende werd Ramon onderdeel van het project The Beast is There. Ramon kwam pas een maand geleden vrij en tijdens alle voorbereidingen was het volstrekt onduidelijk dat Ramon in persoon mee zou kunnen doen. Dat werd pas vorige week woensdag duidelijk toen hij in Valancia was aangekomen en de stedenband per direct een ticket voor hem geregeld heeft. Fijn dat hij dit allemaal kon meemaken. Fijn voor hem, maar ook fijn voor Haarlem".