• Eigen Foto

De Papegaai vanaf opening rookvrij

HAARLEM Speeltuin De Papegaai, voorheen Speeltuin Haarlem Oost, in Haarlem geeft bij de officiële opening van de vernieuwde speeltuin in het weekend van 7 en 8 april de aftrap voor het invoeren van een rookvrije speeltuin. De speeltuin, gevestigd aan de Anna Kaulbachstraat 14A, vraagt iedereen die in de speeltuin komt het speelterrein voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil de speeltuin kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken. Een opmerkelijke stap, want de speeltuin is gesitueerd in een wijk waar heel veel mensen roken en er nog nauwelijks rookvrije plekken zijn. Ondanks dat heeft het bestuur besloten om een rookvrije speeltuin te willen zijn. De Papegaai wordt vernieuwd tot een 'samenspeeltuin'.

Het hele speelterrein waar de kinderen van Speeltuin De Papegaai spelen, is vanaf de opening rookvrij. Het bestuur van de speeltuin vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op het speelterrein, maar alleen in de ingerichte rookarea aan zijkant van clubgebouw uit het zicht van het speelterrein. Speeltuin toezichthoudster Mariska: ,,Ieder kind kan hier veilig spelen en nu ook op een rookvrij speelterrein".

In Haarlem-Oost is er afgelopen jaren hard gewerkt om een vernieuwde speeltuin te realiseren waar kinderen met én zonder beperking samen kunnen spelen. Een vernieuwde speeltuin en een nieuwe naam: Speeltuin De Papegaai. De speeltuin heeft een junglethema, dat is gekozen op basis van de wensen van buurtkinderen. Speelplan heeft de ideeën van de kinderen uitgewerkt en samen met de Speeltuinbende is een mooi ontwerp ontstaan. De papegaai is een samenspeeltuin, leuk voor alle kinderen. Er is een verhard pad door de speeltuin dat breed genoeg is voor rolstoelen, kinderwagens en skelters. Ook rond de speeltoestellen is gekozen voor een verharde ondergrond in plaats van zand, om dit toegankelijk te maken. In het ontwerp zijn er verschillende rustpunten gecreëerd, speciaal voor kinderen die snel moe zijn of met psychische aandoeningen. Bij de keuze voor speeltoestellen is gekeken naar elementen die door iedereen te gebruiken zijn. Zo is er een vogelnestschommel, die in tegenstelling tot een normale schommel en een rolstoelschommel voor iedereen geschikt is.