• Fietsmaatje Frank, Peter de Brock en Marina Raymakers, directeur Kunst centrum Haarlem, openen de expositie.

    Willem Brand

De liefde voor het wielrennen bij het Kleinste Museum

HAARLEM De Giro d’Italia startte afgelopen zaterdag, de dag erop werd niet toevallig het Kleinste Museum met wielermemorabilia geopend. Eigenaar Peter de Brock deed dat op ludieke wijze. De finish van zijn zondagse wielertocht Koers & Koffie eindigde dit keer voor Kunst centrum Haarlem op de Gedempte Oude Gracht, waar het Kleinste Museum van Haarlem dus huist. De tocht ging naar het standbeeld van wielergrootheid Joop Zoetemelk in Rijpwetering.

Willem Brand

De Brock: ,,Twee jaar terug gingen we op de laatste dag van de Giro op bedevaart naar het beeld van de laatste Nederlandse winnaar van een grote ronde. Toen Tom Dumoulin 53 seconden moest goedmaken op de leider. Het kwam toen goed".

Een deel van De Brock’s collectie is tot en met 17 juni te zien. Na de officiële opening vertelt hij dat de laatste aanwinst een wielerpetje van Raymond Poulidor is, de eeuwige tweede in de Tour de France en de grootvader van Matthieu van der Poel. ,,Ik reed afgelopen vrijdag in Zuid-Limburg en toen twitterde Pieter Kramer mij. Of ik dat petje wilde".

In de vitrine een jaren vijftig Tour de France-spel, tekeningen, 45-toeren plaatjes over Joop Zoetemelk en Eddy Merckx. Ook twee schriftjes die Peter op Marktplaats kocht en waarin minutieus alle klassementen van de Tour de France van 1954 zijn bijgehouden. Daarin ook foto’s van de Haarlemse gebroeders Voorting, ziet Ruud van den Eijkhof (75), lid van de Kunstuitleen.

Ruud heeft Adri en Gerrit in 1954 op de Schipholweg nog langs zien komen toen de Tour Haarlem aandeed! Zijn liefde voor het wielrennen ontstond toen hij van een jongen uit de klas een racestuur kreeg. Diens vader was Nederlands kampioen sprint bij de militairen. Dat stuur kwam op zijn fietsje!

Er hangt ook een gesigneerde trui van wielrenster Lucinda Brand, vorig jaar aanwezig bij de mede door het door De Brock georganiseerde ‘Eerste Haarlemse Wielercafé’. Maar eigenlijk verzamelt Peter vooral lelijke truien of truien die niet kunnen, zoals een gele trui van Hennie Kuiper. Want Kuiper heeft dus nooit in de Tour in het geel gereden. Van die dingen dus.