• Eigen Foto

De Kring Plusklas finalist in fotowedstrijd

HAARLEM In heel Nederland maakten schoolklassen de afgelopen maanden foto's rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. Vorige week heeft de jury de tien finalisten geselecteerd, waaronder ook De Kring Plusklas uit Haarlem. Tot en met 3 juni kan er op hen gestemd worden via fotowedstrijd.veteranendag.nl. Daar is ook de rest van de top tien te zien. Jurylid Humberto Tan over de desbetreffende foto: ,,Ze hebben echt hun best gedaan; er gebeurt echt veel op deze foto." Op vrijdag 8 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar mag met zijn/haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal met de premier en de koning. Daarnaast krijgt de winnaar een vlucht in een oude Dakota.

Om kinderen het belang van vrede, veiligheid en democratie bij te brengen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastlessen vormen de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. Aan de hand van deze bijzondere les maken de kinderen hun foto, waarbij de Witte Anjer centraal staat. Deze bloem staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen op de linkerborst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 juni.

Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag en voert het Veteraneninstituut het educatieve programma 'Veteraan in de Klas' uit. Daarbinnen maken bijna 300 veteranen docenten met hun persoonlijke verhaal voor de klas thema's zoals oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor de kinderen. Deze wedstrijd helpt om dit doel te bereiken doordat mensen graag aan een wedstrijd meedoen.