• Henk van Ommeren
  • Henk van Ommeren
  • Henk van Ommeren

De Kolk bestaat tien jaar

SPAARNDAM Spaarndam is bekend van paling, maar staat ook te boek als kunste- naarsdorp. Jaarlijks worden in de zomer vijf kunstmarkten gehouden. Bovendien bevindt zich er Kunstcentrum De Kolk (Westkolk 4), dat in 2017 tien jaar bestaat.

De voormalige gemeentesecretarie van Haarlem was jarenlang niet meer in gebruik. Ruim tien jaar geleden vroegen Peter Balm en Fred Dukker of zij het pand mochten gebruiken voor een expositie van werken van kunstenaars uit de omgeving. Dit was dermate succesvol dat gestreefd is naar een permanente situatie; tentoonstellingen die alleen in het weekend te bezichtigen waren.

Een stichting werd opgericht, die dit pand huurde van de gemeente. Een belangrijk deel van de inkomsten kwam uit de bijdrage die kunstenaars betaalden voor het gebruik van ruimte. Bovendien moesten zij een klein deel van elk verkoopbedrag afstaan. De stichting vormde een selectiecommissie met onder anderen Marja ter Hoorn en Manja Koppen. Daar waar nodig werd de kunstenaars ondersteuning geboden.

PROBLEMEN Tijdens de economische crisisjaren werd het voor kunstenaars steeds moeilijker te betalen, mede doordat er veel minder werken werden verkocht. Stichting Kunstcentrum De Kolk dreigde in financiële problemen te komen. In 2010 werd Johanna van Steen voorzitter. Zij ontpopte zich als een effectieve stuwende kracht achter het geheel. Toch werd niet voorkomen, dat lagere inkomsten in 2015 de druppel waren om daadwerkelijk in financieel zwaar weer te geraken.

In de periode daarvoor had Kunstcentrum De Kolk nog extra inkomsten door ruimteverhuur. Omdat de exposities alleen in het weekend te bezichtigen waren, kon doordeweeks een therapeut praktijk houden. Begin 2015 kwam daaraan een eind.

POSITIEF Het stichtingsbestuur besloot het laatste halfjaar in stijl afscheid te nemen van de locatie. De kunstenaars hoefden geen bijdrage meer te betalen voor ruimtegebruik. Alleen een deel van de verkoopopbrengst moest nog worden afgedragen. Dit werkte dermate positief dat in september weer een aardig bedrag in kas was; genoeg om tot het eind van het jaar door te gaan. Van Steen probeerde vervolgens om via sponsoring en donaties meer inkomsten te vergaren. Dit lukte, mede door een bijdrage van Ondernemersvereniging Spaarndam e.o.. Sindsdien is er weer balans tussen inkomsten en uitgaven. De voorzitter verzorgt samen met Frida Schreijner de selectie en de dagelijkse zaken. Zij krijgen hierbij steun van 22 vrijwilligers. Dat zijn de noodzakelijke pilaren waarop de organisatie kan bouwen.

Voor komende maand is een uitgebreid jubileumprogramma bedacht. Zaterdag 2 en zondag 3 september heeft het Fleurig Vlieger Festijn plaats. Hierbij zijn twintig door kunstenaars beschilderde vliegers te bekijken. Kinderen kunnen er tijdens workshops onder professioneel toezicht zelf een beschilderen. Burgemeesters Pieter Heiliegers (Haarlemmerliede en Spaarnwoude) en Jos Wienen (Haarlem) zijn de tweede dag present op het terrein van IJsclub Nova Zembla aan de Slaperdijkweg, waar vanaf 16.00 uur alle exemplaren worden opgelaten. Na afloop kunnen bezoekers genieten van een barbecue en ijs, verzorgd door Café Spaarndam en IJsalon Diga.

TENTOONSTELLING Zaterdag 9 en zondag 10 september wordt in de muziektent op De Kolk een concert gegeven door het Amstel Saxofoon Kwartet. Op de eerste dag verricht Jan Zwetsloot in de Oude Kerk (Kerkplein 1) de opening van een tentoonstelling met werken van vijf kunstenaars, die vijf weken duurt. Peter Balm selecteerde de ervaren exposanten. Zaterdag 16 en zondag 17 septemberstaat op het sluishoofd een installatie van Compagnie DaaD, waarin de tegenwind symbool staat. Zaterdag 23 en zondag 24 september geeft Otto van Veen in de Oude Kerk uitleg over kunst in de samenleving. In Kunstcentrum De Kolk doen de kunstenaars van de jubileumexpositie dat bij hun werk. Zondag 1 oktober worden vanaf 16.00 uur de door kunstenaars beschilderde vliegers bij opbod verkocht onder leiding van veilingmeester Serveas Nelissen. De opbrengst is voor deze locatie. Het slotstuk van de viering is zaterdag 7 en zondag 8 oktober.

De openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Vragen zijn te stellen via kunstcentrumdekolk@gmail.com. Meer informatie staat op www.kunstcentrumdekolk.nl.