• Theo Stielstra

Damherten schieten met de camera

REGIO De Veggie Squad, een groep kinderen en jongeren die zich inzet om dierenleed tegen te gaan, voert actie tegen het afschieten van de damherten in de Waterleidingduinen. Dat wordt op ludieke wijze gedaan met een fotowedstrijd. ,,Je kunt beter foto's schieten dan herten", is het idee. ,,Maak een foto van een of meerdere damherten en stuur deze voor 30 november in naar info@veggiesquad.nl"

Tussen 1 november en 31 maart worden er ruim duizend damherten afgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De gemeente Amsterdam doet dit om het overschot aan herten terug te dringen. Veggie Squad trekt zich het lot van de dieren in het duingebied aan. Een woordvoerder laat weten: ,,Elke keer worden er redenen bedacht om de herten dood te schieten. Eerst zouden ze schade aanrichten aan gewassen en een probleem zijn voor het verkeer. Inmiddels zijn er rasters geplaatst en is er een natuurbrug gebouwd. Deze natuurbrug kostte ruim 9 miljoen en is al jaren gesloten. De brug moet er voor zorgen dat de herten veilig de Zandvoortselaan kunnen oversteken. Helaas hebben de beheerders PWN en Waternet de brug afgesloten met een hek. Hij is dus al jaren dicht en als het aan de beheerders ligt zal de brug de komende jaren nog gesloten blijven. Wij vinden dat het hek er af moet. Deze brug is toch niet voor niets gebouwd? Een andere reden zou zijn dat de damherten schadelijk zouden zijn voor insecten en planten. De Faunabescherming zegt hierover dat planteneters natuurlijk altijd invloed hebben op de planten om heen hen. Dat is geen schade, dat is natuur. Als de beheerders echt willen dat soorten niet uitsterven moeten ze het hek weghalen van de natuurbrug. Voor insecten zoals vlinders of andere dieren zoals vleermuizen kan water of een drukke weg zoals de Zandvoortselaan onoverbrugbaar zijn. Door de gescheiden leefgebieden vinden dieren geen partner en te kleine populaties zijn ten dode opgeschreven. Open dus die brug".

Met een fotoactie wil de Veggie Squad de problematiek een gezicht gegeven. Wie de natuurbewuste jongeren wil steunen, kan voor 30 november een foto van een of meerdere herten in het duingebied insturen via info@veggiesquad.nl. Voorwaarde is wel dat de deelnemers aan de wedstrijd toestemming geven voor het aanbieden van de ingezonden foto's aan onder andere de media, de beheerders Waternet en Pwn, de gemeenteraad van Amsterdam en Zandvoort.