• introductie pinkastjes bij Straatjournaal

    Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

Daklozenkrant met pin betalen

HAARLEM Verkopers van Straatjournaal, de daklozenkrant die ook in Haarlem verkocht wordt, hebben een primeur: hun daklozenkrant is de eerste die kan worden afgerekend met een bankpas. Stichting Straatjournaal heeft voor elke verkoper een pinkastje aan kunnen schaffen dankzij een anonieme donateur. Daarmee reageert de daklozenkrant op de trend dat steeds meer mensen zonder contant geld op zak de deur uitgaan. Straatjournaal verschijnt in heel Noord-Holland met uitzondering van Amsterdam en 't Gooi.

In de afgelopen maanden hebben zes straatverkopers de kastjes getest. Niet alleen moest blijken of het digitaal innen op straat technische problemen zou opleveren, maar ook – en vooral – zou duidelijk worden of het publiek het aandurfde om te pinnen bij een thuisloze. Tijdens de proef leverde het bedienen van de apparaten geen problemen op en er bleek voldoende animo om de krant digitaal af te rekenen.

Verkoper Mo slijt zijn kranten in het centrum van Haarlem en is blij met het pinkastje. ,,Ik zie wel dat veel voorbijgangers het gek vinden. Tja, misschien vertrouwt niet iedereen het, maar tegenover de achterdochtige personen staan ook genoeg mensen die enthousiast zijn over de mogelijkheid te pinnen. Ik hoop dat het wantrouwen verdwijnt als over een tijdje alle verkopers een kastje dragen."

Anthonie Vermeer, projectcoördinator van Straatjournaal, realiseert zich dat het voor veel mensen een nogal grote stap kan zijn om een bankpas in apparatuur van een thuisloze te schuiven. ,,Maar de pinner loopt geen risico. Er kan ook contactloos worden betaald. De kastjes zijn ongeschikt voor skimmen en worden direct onbruikbaar als je ermee knoeit. Ik hoor van enkele verkopers dat ze sinds het gebruik van de pinkasjes nieuwe vaste klanten hebben, die vroeger doorliepen omdat ze nooit cash bij zich hadden."

In Zweden zijn verkopers van de straatkrant al langer normaal in het straatbeeld. En nu er in Nederland al niet meer contant kan worden betaald in het OV, bij de loketten van acht gemeenten, in een groeiend aantal horecazaken en in steeds meer winkels, stelt Vermeer in de oktober-editie van de krant: Straatjournaalverkopers met een pinkastje vreemd? Het zou nog veel gekker zijn als ze het niet hadden.