• Barbera van der Kaay treedt op in het Verhalenhuis in Haarlem-Noord.

    Archief

Dagje gluren bij de buren

HAARLEM Door heel Haarlem wordt zondag 11 maart tussen 12.00 en 17.00 uur opgetreden door een diversiteit aan artiesten. Niet bij de bekende poppodia of in een café, maar gewoon bij mensen thuis. Voor de vierde keer is Haarlem deze dag het toneel van Gluren bij de Buren, een evenement dat inmiddels in 14 steden in Nederland plaats vindt.

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaatsvindt door in wijken van Haarlem. Het vloerkleed is het podium; de bank is de tribune. Per woonkamer treedt een act op die drie keer een half uur speelt tussen 12.00 en 17.00 uur. Door de speciale looproutes die bedacht zijn, kan het publiek maximaal zeven optredens bijwonen. De entree is in principe gratis, maar wel wordt na afloop van de optredens gevraagd om een kleine bijdrage.

De optredens die gegeven worden zijn zeer divers en natuurlijk is een en ander ook afhankelijk van de grootte van de huiskamer waar het optreden plaats vindt. In een studentenkamer kan geen dertigkoppig orkest optreden. Enkele voorbeelden van de optredens die gegeven worden: aan de Tetterodestraat 110 wordt opgetreden door stand-up comedian Cristian Pielich. Deze cabaretier voert in een half uur een autobiografische act op met een lach en traan. Aan de Atjehstraat 9 speelt Lily Kiara geëngageerde liedjes op gitaar met een poëtische verstilling en de nodige bite en aan de Korte Begijnestraat 17 treedt Barbees en Barflies op, een negenkoppige vocalgroep met driemansband die nummers brengt van onder andere Michael Jackson, Beatles tot B52's.

In het Verhalenhuis Haarlem (Van Egmondstraat 7) wordt om 12.00, 13.30 en 15.00 uur opgetreden door niemand minder dan Barbera van der Kaay. Zij deed mee aan de beste Singer Songwriter van Nederland en treedt drie keer een half uur op met Engelstalig materiaal van haar nieuwe cd 'Taking my time' waarvan al een drietal nummers te beluisteren is op haar eigen website.

Een volledig programma is te vinden op de website www.glurenbijdeburen.nl. Hier kan een route per wijk samengesteld worden, maar ook per genre. De vrijwillige bijdrage die gevraagd wordt, is het startbudget voor Gluren bij de Buren Haarlem 2019 en maakt een nieuwe editie van het festival mogelijk.