• Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand

'Daar is de zon, leve de Koning'

HAARLEM Het is negen uur in de Grote Houtstraat en achter de lange tafel van Jacqueline en Ella uit de Cornelissteeg gaat een gejuich op. ,,Daar komt de zon, leve de Koning", wordt er geroepen. Een uur eerder hadden Jacqueline en Ella met hun vriendinnen An, Yvonne en Wilma de zakken kleding uitgepakt. In een poep en een scheet stond een groepje dames te graaien. ‘Alles 1 euro’, was de toverformule.

Op Koningsdag is het kopen en verkopen. Tussendoor zijn er oranje tompoezen met koffie, speelt jong en oud een een paar goed ingestudeerde deuntjes en worden er op zijn oudhollands gekke spelletjes gedaan voor 50 cent.

Op de Raamvest wachten Merli en Ravi om kwart over acht op hun eerste klantje. ,,Wil je blik gooien voor 50 cent, je hebt altijd prijs", zegt Ravi tegen een meisje dat met haar vader over de vrijmarkt struint. Vorig jaar hadden ze ieder 60 euro verdiend. Merle: ,,We zijn er vier jaar terug mee begonnen en nu gaat iedereen het doen".

Ingrid en Paul hebben jaren in de Grote Houtstraat gestaan. Na vijftien jaar is het over. Ingrid heeft net een Roodkapjes-mand en een gebaksmes gescoord. Ingrid: ,,Het is best veel werk om alles te verzamelen". Paul: ,,Op een bord hadden we een keer geschreven ‘Hier staat de huisraad van Maxima’. Een jaar hebben we twee dagen voor Koninginnedag een huis leeggehaald. We zijn er een week van naar Aruba geweest".

Minder groot pakken Dafne (bijna 9) en haar moeder Manou het aan. Ze verkopen het speelgoed van Dafne en haar twee zussen. Waar Dafne niet zo makkelijk afscheid van neemt, is de ijsmachine. Maar voor 4 euro mag ie weg! Dafne: ,,We hebben een poncho zodat u ook droog kunt blijven".

Verderop staan de waarzegsters Luna en Kaat. Zij vertellen alles over liefde, geluk en rijkdom en doen dat in een tent. Kaat (12) met een uitnodigend gebaar: ,,Wij voelen je toekomst". Kaats moeder Sonja: ,,Ja, het zijn hele gevoelige meisjes".

Tegenover de waarzegtent staat de worsten samurai van Kate en Feline. Een bijdehante man tegen Kate: ,,Ik ben vegetariër. Kan ik ook meedoen als ik bloemkool eet". Vader Bart: ,,Omdat hij zo’n mooie broek heeft mag hij twee keer".

Tekst & foto’s:

Willem Brand