• Links Rubia Oehlers, projectleider samenlevingsopbouw met twee buurtbewoners.

    Willem Brand

Da Vinci als motor van Meerwijk

HAARLEM De wijkkantine van het op 15 april geopende ontmoetingscentrum Da Vinci nieuwe stijl wordt gerund voor en door buurtbewoners. In Da Vinci zitten vier instellingen: het Odensehuis op maan- en woensdag, het Inloophuis Kennemerland voor (ex-)kankerpatiënte op dins- en donderdag, de Herstelacademie voor mensen die psychisch zijn vastgelopen en Dock met sociale activiteiten met een wijkkantine. Elke instelling heeft een coördinator, maar draait dankzij vrijwillige inzet.

Als je binnenkomt in de wijkkantine komen de heerlijke geuren van net gebakken cake en soep je tegemoet. Na twee weken proef draaien, is donderdag 3 mei de vierde dag dat de kantine officieel open is. ,,We hebben al een paar vaste klanten die elke dag komen, er is koffie met gebak, er zijn tosti’s en er is soep. En we zijn vorige week vrijdag gestart met het pop-up restaurant. Dat gaan we uitbreiden naar andere dagen. De kantine moet een plek worden die volledig gedragen wordt door bewoners. We stellen er wel iets tegenover: taal- en computerlessen", zegt DOCK-coördinator Rubia Oehlers.

Twee taalgroepen draaien al, de computerlessen zullen na de zomer beginnen. Oehlers: ,,In samenwerking met ‘Klik en Tik’ gaan we drie keer per jaar vijf of tien lessen geven. De locatie van de kas is gestopt, máár ondersteuning aan startende ondernemers en werkzoekenden is gebleven en wordt vanuit Da Vinci aangeboden".

Mensen motiveren om in hun kracht te staan, zo omschrijft Rubia haar werk, ,,Het heeft geen zin om mensen iets op te leggen". Da Vinci biedt ook buurtbewoners de gelegenheid om hun talent te delen. Wie een cursus styling, yoga of tekenen etc. wil geven, is welkom. Rubia: ,,We geven mensen een proeftijd van acht tot twaalf weken, begeleiding in het opstarten en vormgeven van je activiteit en indien mogelijk een sociaal tarief. Máár, je moet zelf de PR doen".

Volop mogelijkheden dus bij Da Vinci om aan jezelf en je buurt te bouwen. Over twee weken een kijkje bij Inloophuis Kennemerland.