• Memo Pimiento staat zondag op het Houtpodium.

    Eigen Foto

Cultureel festijn in Haarlemmer Hout

HAARLEM Het Houtfestival, dat zaterdag 16 en zondag 17 juni in de Haarlemmerhout plaatsvindt, heeft ook dit jaar weer een zeer divers programma. Met een volgepakte line-up voor de Houtnacht, een prachtige mix van dansbare en intieme internationale optredens op zondag en vele andere voorstellingen, workshops en demonstraties belooft het weekend een ware rollercoaster voor de zintuigen te worden.

Tijdens het Houtfestival laten jong en oud, hip en chiq zich maar al te graag verrassen door wat ze nog níet kennen. De culturele ontdekkingstocht reist de hele aardbol over, gewoon gratis in de vrij toegankelijke Haarlemmerhout. (Inter)nationale topklanken, beelden, smaken en verhalen smelten er samen in een heerlijk ongedwongen sfeer.

Het overvolle Houtnacht programma is al even bekend. Met reggae, hip hop, bluegrass en verschillende genre-overstijgende optredens is de zaterdagavond een avontuurlijke aftrap van het weekend. Ook het zondag programma is nu volledig bekend en doet niet onder voor de zaterdag. Van de psychedelische electro-cumbia van het Memo Pimiento Electric Orchestra tot de hedendaagse trancefolk van het Franse Super Parquet op het Houtpodium. Van de intrigerende avant-pop van het Maleisische The Venopian Solitude tot de Nederlandse primeur van het Soufifex project van Spinifex op podium Grenzeloos. Aan verrassende muzikale pareltjes is op het Houtfestival geen gebrek.

Ook is er zondag ruim baan voor een bijzondere samenwerking. Met Dreaming of Syria presenteert het Houtfestival een heuse Dabke Special. In twee workshops leren zowel kinderen als volwassenen deze Arabische volksdans, die in landen als Irak, Syrië, Jordanië en Libanon bij feestelijke gelegenheden wordt gedanst. Ook als je geen danservaring hebt leer je snel en gemakkelijk de basis van deze feestelijke groepsdans. En niets is leuker dan die direct in praktijk te brengen. Bij het opzwepende optreden van de bekende dabke-muzikant Rizan Said en de afsluitende set van DJ Matrub is daar ruim baan voor.

Een volledig programma is te vinden op www.houtfestival.nl.