• Eigen Foto

Coornhert geëerd tijdens Monumenten Dagen

HAARLEM In Haarlem is 2018 het Coornhertjaar, met het hele jaar door activiteiten. Ook tijdens de Open Monumenten Dagen zaterdag 8 en zondag 9 september zijn er allerlei Coornhert-activiteiten. In de Hoofdwacht (Grote Markt 17) is de tentoonstelling 'DirckVolckertszoon Coornhert (1522-1590): leven, werk en denkbeelden van een strijdbare Haarlemse humanist' te zien. In de kelders, waar Coornhert ooit een drukkerij had, worden drukdemonstraties gegeven en kunnen bezoekers, met deskundige hulp een eigen druksel vervaardigen met een tekst van Coornhert. Openingstijden: zaterdag van 10-17 en zondag van 12-17 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 8 september, onthult burgemeester Wienen aan de gevel het pand Jansstraat 46 (zie foto) om 14.30 uur een plaquette met de tekst: Hier woonde tussen 1561 en 1586 gedurende vele jaren de veelzijdige Haarlemse humanist Dirck Volckertszoon Coornhert.

Coornhert woonde en werkte bijna veertig jaar in Haarlem, meer dan de helft van zijn leven. In 1561 kocht hij een huis aan de Jansstraat dat hij 25 jaar later weer verkocht. Hij heeft hier overigens niet steeds gewoond want hij bracht, met onderbrekingen, ruim negen jaar als balling in Duitsland door. De zestiende-eeuwse woningen zijn geheel verdwenen, de huidige bebouwing hier dateert uit de achttiende en negentiende eeuw. Hoogstwaarschijnlijk heeft het huis van Dirk Coornhert en zijn vrouw Neeltje gestaan op de plaats waar nu nr. 46 is.

Het complex van panden aan de Jansstraat, aan de achterzijde grenzend aan de Wijngaardtuin, eerder in gebruik bij de rechtbank en het rijksarchief, is eigendom van het duo Ludwig en Eichholtz, die de laatste jaren o.a. ook de bovenste verdiepingen van het Brinkmann-complex en het Bisschoppelijk Paleis aan de Nieuwe Gracht verwierven. Een plan om aan de Jansstraat 50-60 stadsappartementen te realiseren wordt op dit moment uitgewerkt door HeikoHulsker Architecten, Haarlem.

De plaquette is een initiatief van de Stichting Coornhertjaar Haarlem 2018. Eerder dit jaar onthulde de burgemeester, die ook beschermheer van de stichting is, een plaquette aan de gevel van de Hoofdwacht, Grote Markt 17, omdat Coornhert daar van 1561 tot 1565 een drukkerij had en aan de gevel van Grote Markt 10(nu hotel Amadeus), waar Coornhert van ca. 1545 tot 1549 woonde.