• Fietsen, kruiwagens, auto's, bakfietsen, het werd allemaal ingezet om de zakken compost af te halen bij Spaarnelanden.

    United Photo's/Paul Vreeker
  • Paul Vreeker
  • Paul Vreeker

Compost ook dit jaar weer zeer gewild in Haarlem

HAARLEM Inwoners van Haarlem konden afgelopen zaterdag, op de landelijke compostdag, gratis vier zakken compost ophalen bij het Vuiloverlaadstation van Spaarnelanden, gelegen aan de Jan van Krimpenweg in de Waarderpolder. Haarlemmers kwamen ook dit jaar weer met allerhande vervoermiddelen naar Spaarnelanden om de 20-literzakken compost op te halen. Auto's, fietsen, kruiwagens, bakfietsen, de compost werd er mee naar huis genomen. Mede dankzij het overheerlijke weer was het zo druk dat de compost al om 14.00 uur op was, terwijl de eindtijd van de actie 15.30 uur was. Volgens Spaarnelanden is er in totaal 90 ton uitgedeeld.

Met deze actie wil Haarlem haar inwoners belonen voor de inspanningen om gft-afval te scheiden. Iedere volle groene gft-container van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Er zijn veel redenen om gft-afval apart te houden. Het verwerken van gft-afval tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. Deze natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond bovendien en het zorgt ervoor dat de grond regenwater goed kan opnemen. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.