• Archief

College beschuldigd van machtsmisbruik

HAARLEM ,,Ik kom van jongs af aan al op de boerderij van Aad. Zijn laatste wens was dat de agrarische bestemming van de boerderij behouden zou blijven. Zijn nabestaanden zijn door de wethouder onbeschoft behandeld'', zo liet een bewoonster van de Nieuweweg zich afgelopen donderdag uit tijdens de vergadering van de commissie ontwikkeling. Ze beschuldigde het college van machtsmisbruik rondom de komst van een opvang voor chronisch verslaafden aan de Nieuweweg 2. Daar zat voorheen altijd een boerderij en manege.

,,Natuurlijk moet er een opvang voor chronisch verslaafden komen, maar niet hier'', luidde de boodschap. De insprekers werden ondersteund door een volle publieke tribune, die voor de gelegenheid een groot spandoek hadden meegebracht. Volgens de omwonenden heeft de gemeente de plannen bewust geheim willen houden. Ze zouden er bij toeval via een uitgelekte brief achter zijn gekomen dat de opvang bij hun in de straat zou worden gepland. Volgens de insprekers is de voormalige boerderij uitermate ongeschikt voor een dergelijke opvang. Het is er in de omgeving slecht verlicht.

De buurt is bang dat de komst van de opvang gepaard zal gaan met overlast, diefstal, drugshandel en andere criminaliteit. Ze baseren zich op de komst van een soortgelijke opvang, een zogenaamde 'Domus+', in Lunteren, waar de buurt ook veel last zou hebben gekregen van criminaliteit. Volgens wethouder Jur Botter verdient de gang van zaken rondom de komst van de opvang geen schoonheidsprijs, maar hij ontkende de beschuldigingen van machtsmisbruik. Ook is het volgens hem niet de bedoeling geweest om de plannen bij de buurt door de strot te drukken. Frits Garretsen van de SP vroeg de inspreekster om eventueel bewijs van machtsmisbruik naar hem op te sturen. Hij zei door diverse e-mails die hij onder ogen heeft gekregen ook een vermoeden van machtsmisbruik te hebben. De mogelijke komst van een opvang aan de Nieuweweg stond afgelopen donderdag niet op de agenda, maar wordt binnenkort door de commissie besproken.