• Pr

Cinekid in Filmschuur

HAARLEM Negen dagen lang de allerbeste jeugdfilms uit binnen- en buitenland. Daarvoor zorgt van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober de Filmschuur (Lange Begijnestraat 9). In de herfstvakantie staat daar alles in het teken van Cinekid, dat dit jaar is uitgebreid met workshops en een installatie.

Tijdens Cinekid is 'Dikkertje Dap' (2017, 4+) van regisseur Barbara Bredero dagelijks te zien. In deze 74 minuten durende verfilming van het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt gaat Dikkertje op zoek naar een manier om zijn vriend Raf, de giraf, mee naar school te kunnen nemen. Omdat zijn opa verzorger in de dierentuin is, is hij vaak bij hem te vinden. Ze zijn ook nog eens op dezelfde dag geboren. De twee zijn onafscheidelijk en delen alles, totdat Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen daar niet naartoe mogen. Hij maakt wel een nieuwe vriend, Yous.

AVONTUREN Voor vierplussers is er tevens 'Ted Sieger's Molly Monster' (2015), de fantasierijke en vrolijke 2D-animatiefilm over de avonturen van Molly Monster. Ook 'De kleine grijze tractor en de dansende geit' (2016, 5+) wordt vertoond, een muzikale komedie over een stadsjongen die de zomer op het platteland doorbrengt. Wat oudere kinderen kunnen kiezen voor bijvoorbeeld 'De Geheime Club van Soepstad' (2015, 8+), met spanning, humor en verrassingen. Of voor de avonturen in 'Paw de reddingshond' (2015, 8+). In 'The invisible boy' (2014, 10+) ziet de kijker of een onzichtbaar-maakpak Michele kan helpen om het hart van Stella te veroveren. 'Magie van de bergen' (2017, 11+) toont hoe Amelie moet herstellen van haar ziekte, maar ze gaat er liever op uit. Twee jongens beleven een zomer om nooit te vergeten in 'Tschick' (2017, 12+).

VERHAALLANTAARN Van maandag tot en met vrijdag kunnen kinderen vanaf 7 jaar meedoen aan knutselworkshops. Zo is een hologrampiramide te bouwen. Die is doorzichtig en te plakken op het beeldscherm van een telefoon. Dan wordt de illusie van een hologram gewekt. Daarnaast kan een verhaallantaarn geknutseld worden, ook te gebruiken als een soort Snapchat-filter, en een optisch-bedrogdraak, die je altijd blijft aankijken, hoe je 'm ook ronddraait.

VIDEOMAPPEN Een andere activiteit is de interactieve installatie 'Mapping' (8+).Hierbij kunnen kinderen zelf experimenteren met videomappen. Ze filmen materialen, die ze daarna projecteren op een gebouw van witte blokken. Zowel de workshops als de installatie zijn doorlopend gratis toegankelijk tussen 11.30 en 16.00 uur. Op 29 oktober wordt Cinekid feestelijk afgesloten met de Springende Spruiten Disco in Café Toneelschuur. DJ Belle zorgt daar vanaf 16.00 uur voor swingende dansmuziek. De toegang is gratis.

Filmkaarten kosten 6,00 euro (tot en met 12 jaar). Bij groepen van vier of meer kinderen is de prijs 5,00 euro. Volwassenen betalen 10,50 euro (of 9,50 euro met Vriendenpas of CJP). Ze zijn te bestellen via 023-5173910, op www.filmschuur.nl en aan de kassa (maandag tot en met zaterdag van 11.30 tot 21.45 uur, zondag van 9.30 tot 21.45 uur).

Het programmaboekje is af te halen bij de Filmschuur en op diverse locaties in de binnenstad. Meer informatie staat op www.filmschuur.nl.