• De vrijwilligers nemen de cheque in ontvangst van de donateurs.

    Henk van Ommeren

Cheque voor natuurspeeltuin

Henk van Ommeren

HAARLEM De voormalige Stadskweektuin wordt door vrijwilligers van de Haarlemse Kweektuin omgevormd tot een Stadspark. Voor de ontwikkeling van een natuurspeelterrein ontvingen de vrijwilligers donderdag 5 april een cheque van de gemeente Haarlem en de Stichting Haarlemmer Kweektuin.

Nadat de Stadskweektuin zijn functie als basis voor de Hout en Plantsoenendienst verloor, moest de gemeente Haarlem zich bezinnen op de toekomst van dit gebied. Hans Vriend, gebiedsmanager gemeente Haarlem: ,,Er is een gebiedsvisie vastgesteld. Hierin is vastgelegd dat het gebied een Stadspark moest worden, voor, door en met bewoners. In 2016 is vervolgens een stichting opgericht, de Stichting Haarlemmer Kweektuin. Samen met de gemeente beheert deze stichting een fonds voor de financiering van plannen voor de ontwikkeling van het park." Inmiddels is al een deel van het park ontwikkeld zoals bijvoorbeeld een wandelpark. Daarnaast zijn vrijwilligers bezig in een biologische zelfkweektuin en is er een Kweekcafé ingericht.

De nieuwste ontwikkeling is het plan voor een natuurspeelterrein. De vrijwilligers Sanne van der Veer, Barend-Jan Geels, Clara Manger-Cats en Martine van den Ende kwamen tot de conclusie dat voor de inrichting van dit speelterrein een aanzienlijk bedrag nodig was: 40.000 euro. Het plan ontstond om via crowdfunding een deel van dit bedrag, 25.000 euro, binnen te halen. Anita Jong (Gemeente Haarlem) en Gert-Jan Ankoné (Stichting Haarlemmer Kweektuin) overhandigden namens deze organisaties een cheque van 7.500 euro aan de vier vrijwilligers. Mede omdat de Initiatief Raad Haarlem ook nog een bedrag ter beschikking stelde is er inmiddels via de crowdfunding al 19.000 euro binnen. Ook werd een schets van de inrichting gepresenteerd. Er komen nog meer acties om ten minste nog 6.000 euro beschikbaar te krijgen. Meer informatie op www.voorjebuurt.nl/natuurspeelplek.