Buurtspel helpt verbindingen maken in Meerwijk

HAARLEM In Meerwijk is vorig weekend het 'Wereldhuis – verbonden wijk' programma van start gegaan met de Go Deep Game. Met veel energie en enthousiasme zijn ideeën en vraagstukken bij buurtbewoners en voorbijgangers opgehaald. Ook afgelopen weekend waren er diverse activiteiten, zoals een klusdag op het plein en in het gebouw van de VMGH. Er werden onder andere een muurschildering en aankondigingsborden gemaakt.

Het Wereldhuis programma wordt georganiseerd door de VMGH (Vereniging Marokkaanse Gemeenschap Haarlem). Sinds een paar jaar is de VMGH gevestigd aan de Stresemannlaan 60a, in een oud schoolgebouw. Er worden al veel activiteiten georganiseerd, zoals voetbal, taallessen en gezamenlijk eten. Maar er is ruimte voor veel meer! Meer mensen, meer activiteiten. De VMGH wil het gebouw van en voor de buurt laten zijn. Een thuis laten worden voor iedereen, een wereldhuis.

Het programma startte vrijdag 14 juni met een game. Met een team van bewoners, leden van de VMGH, initiatiefnemers uit de wijk, professionals en vrijwilligers zijn de deelnemers op zoek gegaan naar dromen, uitdagingen, ideeën en talenten in de buurt. Wie geïnteresseerd was om mee te denken en te doen, kon deelnemen aan het buurtcafé op zaterdag en de ontwerpsessie op zondag. In de gesprekken tijdens het Buurtcafé kwamen de belangrijkste behoeften en dromen uit de wijk en voor het wereldhuis naar voren. In de kern blijken meer verbinding, openheid over diversiteit en gevoel van gezamenlijkheid thema's die de meeste aandacht vragen. Precies waar het wereldhuis zich voor wil inzetten. Voor aanvang van de ontwerp sessie is het team op zondag nogmaals in de wijk in gesprek met de buurt en dieper op de thema's ingegaan om vervolgens samen te bepalen en ontwerpen hoe vorm- en inhoud te geven als het plein en het gebouw opgeknapt worden en wat concrete activiteiten kunnen zijn in en om het wereldhuis. Maar daarmee houdt het programma niet op, afgelopen weekend werd daarmee aan de slag gegaan.