• Mohamed Haroud en Rachid El Aater van stichting De Brug.

    Willem Brand

Buurtouders in touw met kerstdiner

HAARLEM Marokkaanse Buurtouders organiseren samen met DOCK en wijkraad Meerwijk voor vrijdag 21 december een Multicultureel Kerstdiner. Voor maandag 31 december organiseren ze met nog twee Marokkaanse zelforganisaties, namelijk Ain Chifa en VMGH, een zaalvoetbaltoernooi.

In de Buurtbox in de Rudolf Steinerstraat zijn Mostapha El Aichi, Kacem Achahboun, Mohamed Haroud en Rachid El Aater aanwezig. De journalist van het Haarlems Weekblad wordt onthaald op Marokkaanse muntthee en koek. Mostapha, CDA-raadslid, vat het doel van de twee activiteiten samen: ,,Jongens moet je bezig houden zodat ze geen rottigheid uithalen en ouderen dat ze niet eenzaam worden". Zo'n veertig jongens kunnen meedoen aan een voetbaltoernooi, tachtig ouderen gratis aanschuiven bij een kerstdiner.

De eerste keer, zes jaar geleden, was er geen diner, maar kregen zo'n zeventig ouderen op zondag 25 december een kerstmaaltijd thuisbezorgd. De adressen hadden de buurtouders via instanties gekregen. Mostapha weet nog dat het toen met bakken uit de hemel kwam.

In Schalkwijk zijn de Buurtouders - zeg maar buurtvader, er is één buurtmoeder – al jaren een fenomeen. Ze lopen tussen zeven uur en half negen 's avonds met zijn tweetjes of drietjes door de wijk en spreken jongeren aan. ,,We surveilleren en spreken ze aan op hun gedrag. We zorgen zo dat er zo min mogelijk overlast is", vertelt Kacem. ,,Veel ouderen klagen over de jongens, ze vergeten wel eens dat ze zelf ook jong zijn geweest".

Onlangs volgden ze een cursus 'polarisatie'. Rachid: ,,Wat we leerden is dat je niet aanvallend moet zijn. Vriendelijk blijven is het devies. Want het is zaak dat je vertrouwen wint. We gaan ook flyers uitdelen over het gevaar van vuurwerk en surveilleren tijdens Oud en Nieuw tot middernacht".

De Buurtouders, voortkomend uit stichting De Brug, zijn mede-organisator van een uitgebreid kerstbuffet met live-muziek in buurtcentrum Da Vinci, bedoeld voor mensen met een verschillende achtergrond. Met dit initiatief willen we ontmoeting bevorderen tussen allerlei bevolkingsgroepen in de wijk, ongeacht geloof, sekse en achtergrond, vertelt Kacem, die ook vice-voorzitter is van de wijkraad Meerwijk.