• Burgemeester Wienen plaatst de eerste rode voetstappen.

    Michel van Bergen

Burgemeester plaatst rode loper bij start Shoppingnight

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen plaatste maandag 20 mei ter hoogte van Tea my Dear in de Kleine Houtstraat het eerste sjabloon voor de rode voetstappen die zaterdag 25 mei tijdens de tiende editie van de Haarlem ShoppingNight door de hele binnenstad te zien zijn. Een opvallend verschil met de voor­gaande edities is het verdwijnen van de stoffen rode loper. Die wordt in de winkelstraten vervangen door men­selijke rode lopers, die de bezoekers de weg wijzen. Bovendien worden op stoepen en straten met biologisch af­breekbare verf rode voetstappen ge­schilderd.

De Haarlem ShoppingNight start zaterdag 25 mei met een muzikaal optreden van het koor Buzz om 18.00 uur op het Proveniersplein bij het Hofje zonder Zorgen. De titel van het eerste lied is 'Lets get Started' van de Black Eyed Peas. Na de eerste liedjes loopt Buzz zingend door de stad richting Makersmarkt op de Grote Markt. Verder loopt er een delegatie van de Koor biënnale mee.

Het thema van deze Haarlem ShoppingNight is: 'The Art of Making'. Daar past de Makersmarkt op de Grote Markt natuurlijk perfect bij. De kramen van het plein zijn tijdens de ShoppingNight gevuld met kunst, mode, food en design, zoveel mogelijk zelfgemaakt. Bezoekers krijgen de kans om kennis te maken met (Haarlemse) makers, ontwerpers en merken. Ze ontdekken het verhaal achter de producten, de materialen en de onderneming. De Makersmarkt is zo duurzaam mogelijk ingericht met led-verlichting en met zo weinig mogelijk wegwerpproducten. Makers die met gerecyclede of tweedehands materialen en producten werken, nemen op de Makersmarkt een prominente plaats in. Zij zetten zich in om de balans te verbeteren tussen welzijn, klimaat en welvaart.

Rondom het evenement hebben diverse ondernemers speciale activiteiten georganiseerd. Bij Dille & Kamille (Anegang 46) is het thema deze avond 'The Art of Italian Cuisine'. Gasten worden in de woonwinkel verwend met Italiaanse proeverijtjes. Zelf de ideale chocoladereep samenstellen kan bij Olala Chocola (Gedempte Oude Gracht 93). Kies uit de vele ingrediënten en de reep wordt ter plekke bereid. Bij restaurant Spaarne66 wordt vanaf 19.00 uur ieder uur een workshop cocktails shaken gegeven voor 10 euro. Aanmelden kan via info@spaarne66.nl (alleen voor dames).